Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Július 18. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Az EU 100 millió eurós támogatást hagyott jóvá az albániai földrengés utáni újjáépítésre

Az EU 100 millió eurós támogatást hagyott jóvá az albániai földrengés utáni újjáépítésre

Az Európai Bizottság 100 millió eurós (mintegy 353 millió forintos) segélycsomagot fogadott el a tavaly novemberi albániai földrengés okozta károk felszámolására

- közölte Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédságpolitikai és bővítési biztosa pénteken. A támogatás az Európai Bizottság 115 millió eurós vállalásának részét képezi, amelyet az ország megsegítésére februárban rendezett nemzetközi adományozó konferencián tett.

Várhelyi Olivér tájékoztatása szerint a támogatás az oktatási létesítmények újjáépítésére összpontosít, beleértve minden szükséges felszerelést, hogy a gyermekek és a fiatalok jobb létesítményekben és jobb feltételek mellett térhessenek vissza ősszel az iskolába. A támogatás a földrengésben megsérült kulturális örökségi helyszínek, köztük emlékművek, múzeumok, könyvtárak és régészeti lelőhelyek helyreállítását is finanszírozni fogja, hozzájárulva ezzel a helyi gazdasági fejlődéshez.

A februári adományozó konferencián Magyarország negyedmillió eurós (mintegy 82,5 millió forintos) támogatás nyújtása mellett kötelezte el magát, a segítséget elsősorban az albán katolikus egyháznak szánva, egyebek mellett megrongálódott templomok újjáépítésére.

Az Albániát tavaly novemberben sújtó - 6,4-es erősségű - földmozgás és az azt követő több mint 250 utórengés 51 halálos áldozatot hagyott maga után. A sérültek száma megközelítette a 2 ezret, 17 ezer család pedig ideiglenes szállásokba kényszerült. Több száz épület összedőlt, több ezer súlyosan megrongálódott. Az albán kormány két megyében, Tiranában és Durresben katasztrófaállapotot hirdetett ki, és nemzetközi segítséget kért.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.