Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Március 09. 05:00, vasárnap | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az érzelmi kötődést is erősítik a mondókák

Az érzelmi kötődést is erősítik a mondókák

A gyermek mondókák, dalok, köszöntők és dajkarímek világát barangolhatjuk be a Tinta Könyvkiadó Ékesszólás kiskönyvtára sorozatában tavaly megjelent Népi mondókák kötettel. Erről a sokszínű világról, a gyűjtés és összeállítás módjáról, a mondókák régi és mai gyerekek életében betöltött szerepéről mesélt Küllős Imola, néprajzkutató, a kötet egyik szerzője a Rádió Orient műsorában.

A könyv alcíme a hagyományos szót használja a mondókák jelzőjeként, kiegészítve a népi szót, ami megtévesztő lehet, hiszen 100-150 évvel ezelőtt ezek a versikék nemcsak falun, de városon is a gyerekvilág mindennapos játékai voltak - emeli ki a folklórkutató. Az azóta eltelt években sok közülük kikopott a napi gyereknevelésből, de megújítva, új szavakkal, fogalmakkal vagy szereplőkkel kiegészítve a mai lurkók is skandálják szívmelengető ritmusukat.

A népköltési műfajok 'Hamupipőkéjére', a gyermekmondókákra a 70-es években figyelt fel a néprajzkutatás. A Magyar Rádió mondókák és gyermekjátékok gyűjtésére kiírt pályázatára hatalmas anyag érkezett be az ország minden pontjáról. Ezeket a mesekutató, Kovács Ágnes és a népzenekutató, Borsai Ilona rendezte kötetbe 1975-ben. Ez a gyűjtemény szolgált Küllős Imolának és Laza Dominikának mintául, az összeválogatott verses rigmusok csoportosításában. A mintegy öt-hatszáz mondóka a csecsemőknek, kisdedeknek mondott dajkarímekkel, altatókkal, állni, járni tanítókkal, höcögtetőkkel, ujjasdikkal és az ősi sámánvarázslásokat idéző bűvös, bájos gyógyítókkal indul. Ezeket követik az állathívogatók és a nagyobbacskák egymásnak mondogatott csúfolói. Kiszámolók, hintáztatók, majd végül a csalimesék, beugratók, és a ma is embert próbáló, nyelvtörők zárják a sort.

A csecsemők és kisgyerekek a dajkarímek, mondókák egyszerű szövegén, ritmusán és dallamán keresztül ismerkedtek az anyanyelvvel, tanultak meg beszélni és játszani a hangokkal, ellesve és elcsenve a felnőttek beszédéből a számukra érdekes apacukákat és egyetem-begyetemeket. A magyar altatók kedves, idilli világba ringatták a kisdedeket, ahol, ha nem is volt mindig 'pupa' vagyis ennivaló, a kisbabát akkor is tündérek öltöztették és angyalok ringatták, nem úgy, mint más nemzetek gyerekmondókáiban, melyekben jellemzően farkasok és medvék szerepelnek. A nagyobbacska gyerekek pedig ezekkel a dallamokkal hívogatták a rájuk bízott állatokat, riogatták az azokat fenyegető ragadozót, kérték az esőt vagy üdvözölték a napot. Ezzel nemcsak szórakoztatták magukat, de mélyen kapcsolódtak a beszéd, a zene, a ritmus és mozgás ősi, mágikus világához.

Ezek az antanténuszok nagy szerepet játszanak az érzelmi kötődés, a nyelvi szocializáció és a környezet megismerésében mind a mai napig – mutat rá a néprajzkutató. Ritmusuk, hangulatuk formálja a kisgyerek testi és lelki világát, fejleszti a beszédkészséget, nagy szerepük van a beszéd-, a mozgásfejlődés és szókincs alakulásában. Hiánypótló tehát ez a kis kötet, mert ma a pedagógus képzésben sem áll hasonló rendelkezésre. Haszonnal forgathatják szülők, nagyszülők, nevelők. Ha valaki más szöveggel, más dallammal ismeri egyiket-másikat, bátran mondja, énekelje úgy - buzdít a szakember-, hisz ezzel is csak a magyar nyelv változatosságáról, sokszínűségéről tesz tanúbizonyságot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.