Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. November 17. 10:52, szombat | Helyi
Forrás: EpVE

Az EpVE Somogyváry-emlékalkalma

Az EpVE Somogyváry-emlékalkalma

Soron következő egyleti összejövetelét tartotta 2018. november 16-án az „Elsősorban pápai” Városbarát Egylet (EpVE), melyen bemutatták azt az ismeretterjesztő kis kiadványt, amely a Somogyváry-emlékfüzet címet viseli, s amelyet Kerecsényi Zoltán EpVE-ügyvivő, városi képviselő állított össze az 1848/49-es magyar polgári forradalom és szabadságharc kerek 170. évfordulója, valamint Somogyváry Gyula méltatlanul elfeledett, pápai fölmenőkkel büszkélkedő magyar író, költő, újságíró elhunytának 65. évfordulója jegyében.

A programon Somogyváry Gyula életéről, pályafutásáról Kerecsényi Zoltán tartott előadást, abban külön is kiemelve a 100 éve lezárult első világháború fontosabb eseményeit, magyar következményeit, illetve Somogyváry három éves orosz, román és olasz fronton való szolgálatát, ahonnan éppen 1918-ban, betegség következtében, tartalékos főhadnagyként tért haza. Ebből a száz esztendővel ezelőtti 1918-as évből Kerecsényi egy-két Somogyváry-verset is megosztott hallgatóságával. Vennes Gyöngyi egyleti önkéntes tolmácsolásában pedig „A hadtest hű marad” című regényből hallgathattak meg egy pápai vonatkozású kis részletet, amellyel egyben Kossuth Lajosra is emlékeztetett.


Az EpVE 2016-ban vállalta fel Somogyváry Gyula helyi emlékezetének fenntartását, azóta nem egy alkalommal hívták már fel a figyelmet a méltatlanul agyonhallgatott, náciellenes, tragikus sorsú, pápai fölmenőkkel bíró magyar irodalmárra és műveire. Az elmúlt években emlékeztettek Somogyváry Freißberger-fölmenőire a város szinte egyetlenegy „parasztbarokk” épületénél, a Nagytemplommal egyidős „ősi fészeknél”, a Kígyó utcai háznál), vittek koszorút Somogyváry budapesti nyugvóhelyére, rendeztek kiskiállítást,emlékeztettek Somogyváry Gyula „A hadtest hű maradjából”, illetve „A Pirossapkás Kislányból” is jól ismert egykori pápai járási szolgabíró, Eöry-Szabó Antal ʼ48-as nemzetőr és Szladik János ʼ48-as honvéd tűzmester alakjára mindmáig meglévő nyugvóhelyeiknél a pápai temetőkertekben.

Kerecsényi Zoltán kiemelte, ajánlására, idéntől, 2018 nyara óta Somogyváry Gyula író pápai emlékezete hivatalosan is helyi érték, Pápa város Értéktárának része. A most, mintegy kétszáz példányban közreadott Somogyváry-emlékfüzetet az EpVE ismeretterjesztésre szánja, önkénteseiken és barátaikon túl juttatnak belőle többek között pápai oktatási intézmények könyvtárainak is. A cél, hogy a szerény kis kiadványban olvasottak hatására az olvasók időt szakítsanak maguknak arra, hogy kézbe vegyék Somogyváry Gyula műveit, különösen a pápai vonatkozásúakat, hogy újra fölfedezzék maguknak ezt a sokáig mellőzött irodalmárt, hogy újra minél több helyi otthonban ott legyen a könyvespolcokon egy-egy pápai vonatkozású Somogyváry-kötet. Az EpVE természetesen a jövőben sem kívánja feledtetni Somogyváryt, 2019-ben a tavalyi és idei ’48-as, Petőfi, Jókai témájú rejtvényfüzetükhöz hasonló Somogyvárys feladatgyűjteményt szeretnének majd közreadni, illetve tervezik kéthavi alkalommal „Somogyváry-olvasókör” néven összejönni helyi Somogyváry-műveket szeretőkkel, amikoris közösen olvasnák fel, osztanák meg, beszélnék meg egymással a pápai vonatkozású műveket, részleteket. S továbbra is fő célja a kis közösségnek, hogy egyszer Pápán emléktáblát kaphasson Somogyváry Gyula. – tudtuk meg Kerecsényi Zoltántól.
Az összejövetel fehér asztal mellett, egy Kossuth-torta felvágásával, elfogyasztásával zárult az éppen három éves Egylet „születésnapja” apropóján.

(Fotók: EpVE - Fölnagy T., papa-ma.hu - Babos P.)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.