Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Április 04. 14:03, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Az élénkülő import sem adott lendületet a használtautó-piacnak

Az élénkülő import sem adott lendületet a használtautó-piacnak

Az év végi, egyedi piaci fejlemények okozta időszakos felfutás után az idei első negyedévben ismét visszaesett a használtautó-piac aktivitása.

A Használtautó-index értéke annak ellenére csökkent több mint három százalékpontot, hogy a regisztrációs adó kedvező változása nyomán az év elejétől ismét csúcsra jár a használtautó-behozatal. A belföldi tulajdonosváltások száma azonban jelentősen visszaesett, és a kínálati átlagár is az 1,6 millió forintos szint alatt ragadt - derül ki a Használtautó.hu elemzéséből.

„Amint az várható volt, az átírási illeték év eleji emelésével érezhetően lanyhult a használtautó-piac aktivitása – értékeli a számokat Szemes Árpád, a Használtautó.hu ügyvezetője. – A forgalmat azonban nem csupán ez az egy körülmény fogta vissza, a visszaesésnek komoly kínálati okai is vannak. Miközben ugyanis a meghirdetett 5 évnél idősebb autók száma kis mértékben emelkedett az adatbázisunkban, az 1-5 éves kínálat több mind 20 százalékkal lett alacsonyabb, mint a tavalyi utolsó negyedévben. Bár az újautó-eladások száma a tavalyi évtől kezdve lassan, de folyamatosan nő, a néhány éves autók hiánya még sokáig fékezni fogja a használatutó-piac újbóli fellendülését.”

Az év elején a legtöbb gépjármű-kategóriában jelentősen csökkent a regisztrációs adó mértéke. Mindez a várakozásoknak megfelelően tovább növelte az importált használtautók volumenét: az első negyedévben ez a szám több mint duplája lett (+116 százalék) a 2011 hasonló időszakában mért értéknek.Ez a növekedés azonban két okból sem képes önmagában jelentős fordulatot eredményezni a használtautó-piacon: egyrészt a piac forgalmának továbbra is közel 90 százalékát a belföldi tulajdonosváltás generálja, másrészt a behozott autók mintegy kétharmada 5 éves vagy annál idősebb, 50 százalékának életkora meghaladta a 9 évet. Így az import a néhány éves autók iránti keresletet csak kis részben képes kielégíteni.

„Jelentős elmozdulást az idei év további részében sem várunk – ad kitekintést a Használtautó.hu ügyvezetője. – A lakosság korlátozott forrásai miatt keresleti oldalon nem számíthatunk komoly erősödésre. Kínálati oldalon a gazdasági környezet javulása okozhat némi pezsdülést. Amennyiben például (mondjuk egy IMF-megállapodás nyomán) az euró árfolyamát sikerül 290 forint alatt stabilizálni, az további lökést adhat a használtautó-importnak, amely így komolyabb élénkítő hatást gyakorolhat majd a használtautó-piacra.”

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.