Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Október 07. 07:12, vasárnap | Helyi
Forrás: Pápa-ma.hu - Fotó: Molnár Márk

Az aradi vértanúkra emlékezett a város

Az aradi vértanúkra emlékezett a város

Megemlékezésre gyűltek össze a pápaiak az aradi vértanúk kivégzésének 169. évfordulóján.

A Pápa Város Önkormányzata és a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ által szervezett emlékezést a Március 15. téren tartották. A nemzeti gyásznapon Bjorn Gohn-Hellum ezredes, a Nehéz Légiszállító Ezred parancsnoka mondott emlékbeszédet, aki először köszönetét fejezte ki Áldozó Tamás polgármesternek, hogy norvégként szólhatott egy ilyen fontos magyar ünnepnapon az egybegyűltekhez. Angol nyelven mondott beszédét, egyetemista fia tolmácsolta, aki magyarországi tanulmányai során megtanult egy picit magyarul.
-Ezen a szomorú napon, magyarok a világ minden táján az 1849-ben Aradon kivégzett tizenhárom hős tábornokról, és a Pest-Budán szintén kivégzett első magyar miniszterelnökről emlékeznek, akik az 1848/49-es forradalom és szabadságharc leverését követő kegyetlen megtorlás áldozataivá váltak. Az osztrák hadsereg foglyul ejtette, majd kivégeztette őket, hogy biztosak lehessenek, Magyarország soha többé nem lázad fel. Ezekre a bátor és tiszteletreméltó hazafiakra mártírokként tekintünk vissza. A tizenhárom aradi vértanú és a szabadságharc a büszke és összetartó magyar emberek egyik meghatározó szimbóluma. Olyan embereké, akik mindig harcolni fognak szabadságukért. Ahogy a tizenkilencedik század derekán Magyarország függetlenségéért vívott küzdelmei során harcban állt Ausztriával, úgy Norvégia is a függetlenségéért harcolt Svédországgal szemben - mondta a parancsnok, majd kiemelte, őt mindig is lenyűgözte a magyarok büszke történelme és a szabadságért vívott hosszas küzdelme.

-1848 öröksége, hogy Magyarország szabad és független ország lesz, de a történelem azt is megtanította Magyarországnak, hogy soha nem fogják békén hagyni őket. Az országot uraló és elnyomók listája hosszú: törökök, osztrákok, németek, oroszok, mind-mind elfoglalták Magyarországot, de ahogy Ibsen írta, a történelem során az is bebizonyosodott, hogy a magyarok harcolni fognak, és végül mindig győzni fognak. Az 1848-as forradalom egy egész Európán végigsöprő forradalmi hullám része volt, számos más európai nemzet szállt harcba a függetlenségért, a demokráciáért, az elnyomóktól való szabadulásért és a személyiségi jogokért. Emberek tízezreit gyilkolták meg Európa szerte. Magyarország mindig szerves része lesz egy szélesebb európai kultúrának. Magyarország érdeke Európa érdeke is egyben. A büszke magyar értékek, mint a kemény munkába, a családba, az emberi jogokba és a demokráciába vetett hit olyan alapvető értékek, melyeken a többi európai ország is osztozik- emelte ki Bjorn Gohn-Hellum.


A parancsnok hangsúlyozta, míg az 1848/49-es forradalom és szabadságharc a magyarok bátorságának és küzdeni akarásának jeles szimbóluma, nem hozott azonnali és valós eredményeket, nagyon sok történész kudarcként értékeli a történteket. Magyarország érdekei Európában elfoglalt központi elhelyezkedése miatt mindig a szomszédos országokkal történő összefogás és együttműködés által lesznek a leginkább védettek. Magyarország gazdasága virágzik az Európai Uniós tagságának köszönhetően, biztonságát a NATO-val való együttműködés szavatolja. Ismét új épületek és új eszmék születésének lehetünk szemtanúi. Budapest és Magyarország üzletembereket, értelmiségieket és diákokat vonz a világ minden tájáról. Az általa képviselt Nehéz Légiszállító Ezred itt Pápán is annak a bizonyítéka, hogy mindnyájan a nemzetközi együttműködés nyertesei lehetnek.
-1848/49 mindörökre sziklaszilárd jelkép marad, a magyarok mindig küzdeni fognak a nemzeti érdekekért, a szabadságért, a demokratikus értékekért és az emberi jogokért. Pontosan ezek az értékek azok, melyeket az Európai Unió és a NATO is képvisel - zárta gondolatait.

Az aradi vértanúk kivégzésének évfordulójára szervezett megemlékezésen a Tarczy Lajos Általános Iskola diákjai irodalmi összeállítással tisztelegtek a mártírhalált halt hősök emléke előtt. A műsort követően a megjelentek elhelyezték a kegyelet koszorúit a Március 15. téren álló Honvéd-emlékműnél, majd a Szózat hangjaival zárult a megemlékezés.

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.