Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Október 10. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:

Az amerikai légierő támogatni fogja a lázadókat az IÁ elleni harcban

Az amerikai légierő támogatni fogja a lázadókat az IÁ elleni harcban

Az amerikai harci gépek légi támogatást fognak nyújtani az Iszlám Állam terrorszervezet ellen harcoló, általuk kiválasztott felkelőknek Szíriában, akik egyúttal amerikai felszerelést, fegyvereket és kiképzést is kapnak

- közölte pénteken Peter Cook, a Pentagon szóvivője. Erre a kommüniké szerint Ashton Carter amerikai védelmi miniszter adott utasítást. Cook rámutatott: a megválogatott vezetők egységeinek felszereléssel és fegyverrel való ellátása azt a célt szolgálja, hogy idővel összehangolt támadást indítsanak az IÁ által megszállt területek ellen. Ezen csoportok kisebb egységei kiképzést is kapnak majd ahhoz, hogy képesek legyenek támogatást kérni az amerikai vezetésű koalíció gépeitől.

A gerillák felfegyverzésének felgyorsítása érdekében a fegyvereket és a lőszert közvetlenül biztonsági szempontból átvilágított parancsnokokhoz juttatják el, akik maguk osztják majd el a felszerelést embereik között. Az eddig érvényes Pentagon-program értelmében az amerikai hadseregnek minden egyes harcost biztonsági szűrésnek kellett alávetnie, ami személyenként két-három hetet vett igénybe.

Az Egyesült Államok által felfegyverzett csoportoknak az IÁ elleni fellépését a tervek szerint szigorúan ellenőrzik majd. Az amerikai védelmi minisztérium illetékeseinek tájékoztatása szerint a felkelők alapszintű katonai felszerelést kapnak, fejlett tankelhárító vagy vállról indítható légvédelmi rakétákat nem.

A Pentagon vezetője, Carter pénteken Londonban jelentette be, hogy az Egyesült Államok átalakítja a Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje ellen harcoló mérsékelt ellenzéki erők kiképzési programját, Szíria északi részén nagyobb hangsúlyt helyezve a kurd alakulatokkal folytatott együttműködésre. Carter közölte, hogy az Egyesült Államok hasonló együttműködést szeretne kialakítani más ellenzéki csoportokkal is az ország egyéb térségeiben.

Washington a hivatalos szóhasználat szerint "szünetelteti" korábbi taktikát, a mérsékeltnek tekintett felkelők Szírián kívüli kiképzését és felszerelését és a korábbi stratégiai céljait eszközeinek átcsoportosításával próbálja meg elérni. Barack Obama elnök a múlt héten adta beleegyezését ahhoz, hogy az észak-szíriai kurd erők és arab szövetségeseik "több kapacitáshoz" jussanak.

Egyértelművé vált ugyanis, hogy a tavaly megkezdett 500 millió dolláros program, amelynek keretében három éven keresztül évi mintegy 5 ezer harcost terveztek kiképezni, kudarcot vallott. Az első, mindössze 60 fős csoport a Szíriában történt bevetése után röviddel, alig néhány ember kivételével elpusztult, fogságba esett, átállt vagy dezertált.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.