Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Október 02. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: mti

Az Állatok világnapján Állatszeretet Fesztivált rendez a fővárosi állatkert

Az Állatok világnapján Állatszeretet Fesztivált rendez a fővárosi állatkert

Péntektől vasárnapig tart az Állatszeretet Fesztivál a Fővárosi Állat- és Növénykertben, amelynek játszóparkjában, a Holnemvolt Várban szüreti mulatság is várja a családokat.

Az állatok világnapjának három napon át tartó rendezvénysorozattá kibővített állatkerti változata a fesztivál, amelyen érdekes programokkal várják a családokat és a tanulmányi csoportokat - olvasható a Fővárosi Állat- és Növénykert MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Mint írják, ugyanezen a három napon a Holnemvolt Várban szüreti mulatságot tartanak, szombaton a pedagógusok nyílt napját, vasárnap az Állatkerti Nevelőszülők Találkozóját is megrendezik. Októberben és novemberben tart a Nyugdíjas ősz, kedvezményes belépéssel a nyugdíjasoknak és a 65 éven felülieknek.

A fesztivál apropója, hogy az állatbarátok világszerte október 4-én, az állatok védőszentjeként tisztelt Assisi Szent Ferenc napján tartják az állatok világnapját. A világnapról az állatkert csaknem három évtizede rendre megemlékezik, de 2009 óta az eredetileg egynapos eseményt több napon át tartó programsorozattá bővítették ki, ez kapta az Állatszeretet Fesztivál nevet.

A fesztivál egy másik hagyományt is felelevenít: a két világháború közötti időszakban az állatkertben minden évben megtartották az "állat- és növényszeretet napját". Az elsőt 1922-ben, az utolsót pedig a második világháború előestéjén rendezték meg.

Az Állatszeretet Fesztivál három napján programok sokasága várja a látogatókat.



Az egyik központi téma az állatmentés, az a mentőmunka, amelyet a Fővárosi Állat- és Növénykert partnereivel közösen folytat és amelynek keretében Magyarországon őshonos, vadon élő, védett állatfajok emberi segítségre szoruló egyedeinek mentésével foglalkoznak. A közönség is megismerkedhet néhány mentett állattal és történetükkel, az is kiderül, hogyan lehet segíteni egy sérült, legyengült vagy elárvult állatnak.

A fesztiválon többek között a koronás galambok, a kenguruk, a kubai krokodilok, a tigrisek, a főemlősök és az orrszarvúak világának titkait is megismerheti a közönség, de rengeteg játékos programmal, interaktív mesejátékkal is várják az érdeklődőket.

A Magyar Afrika Társaság segítségével afrikai zenéket, hangszereket, táncokat, öltözékeket és társasjátékokat is megismerhetnek a látogatók. Lesz úgynevezett "Tapi-ZOO" is, ahol többek között strucctojást, madártollakat, cápafogat, különleges koponyákat lehet kézbe venni.

Péntektől vasárnapig Szüreti Mulatságot is tartanak a Holnemvolt Várban, ahol népi játékok, szüreti koszorú készítés, terménytapizó, óriás színező várja a családokat. A szüreti hangulatot szőlőtaposás teszi teljessé a budafoki Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola jóvoltából. Lesz betyárműsor gólyalábasokkal, fellép a Csürrentő Együttes és a Somogy Zenekar, állatmentési bemutatót tartanak, és a Holnemvolt Vár háziállatait is bemutatják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.