Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2016. Március 30. 15:58, szerda | Életmód
Forrás: index.hu

Az akupunktúra nem jobb, mint a placebo, be kellene fejezni!

Az akupunktúra nem jobb, mint a placebo, be kellene fejezni!

2009 óta a brit egészségügyi hivatal, a National Health Service (NHS) hivatalosan is ajánlotta az akupunktúrát krónikus hátfájásra. A tudományos bizonyítékok átnézése után azonban mára meggondolták magukat.

A tudományos bizonyítékok átnézése után azonban a National Institute for Health and Care Excellence (NICE) nevű hivatal, amely ajánlásokat fogalmaz meg az NHS-nek, arra jutott, hogy az akupunktúrás gyógymód nem jobb, mint a palcebo, és be kell fejezni a használatát - írja az index.
Mark Baker, a NICE orvosigazgatója szerint „nincs bizonyíték néhány széles körben használt gyógymód hatására”, ilyen például az akupunktúra is, amit többé nem ajánlanak derék- vagy hátfájásra.

Az új ajánlások azután készültek, hogy összehasonlítottak több tanulmányt, amely az akupunktúra hatékonyságát vizsgálta klinikai vizsgálatokban – önmagukban vagy más gyógymódokkal kiegészítve. Kiderült, hogy nem voltak hatékonyabbak, mint a placebo. Sőt, ugyanez derült ki a paracetamolról is, nagyon sok fájdalomcsillapító hatóanyagáról: önmagában nem volt hatékony.
Az új ajánlás az, hogy rendszeresen végezzünk gyakorlatokat, ez jó a derékfájásra, ha pedig muszáj a gyógyszer, akkor nem szteroidalapú gyulladáscsökkentőhöz érdemes nyúlni, például ibuprofent tartalmazóhoz.

Címkék: akupunktúra

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 12. 08:59, vasárnap | Életmód

Kálid Artúr kapta a Szabadtéri Színházak Szövetségének díját

A Szabadtéri Színházak Szövetsége Kálid Artúr színművésznek ítélte oda idén a Gedeon József Amfiteátrum-díjat:

2024. Május 12. 08:54, vasárnap | Életmód

Krausz Ferenc: Magyarországon vannak olyan projektek, amelyekkel világszínvonalú eredményeket lehet elérni

Magyarországon vannak olyan projektek, amelyekkel hazánkban is legalább olyan esélyekkel lehet világszínvonalú eredményeket elérni, mint külföldön

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 10. 15:24, péntek | Életmód

Átadták a megújult KRESZ-parkot a Városligetben

A Liget Budapest Projekt részeként megújult a KRESZ-park és környezete a Városligetben. A közlekedési helyzeteket játékosan bemutató parkot Lázár János építési és közlekedési miniszter adta át pénteken.