Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2022. Október 27. 17:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Átadták az Édenkert Pápai Református Óvoda új épületét!

Átadták az Édenkert Pápai Református Óvoda új épületét!

A Pápai Református Egyházközség által fenntartott Édenkert Pápai Református Óvoda az Országos Óvoda Program keretében került fejlesztésre új építésű beruházással.

A csütörtök délutáni ünnepi istentisztelet keretében átadott modern épületegyüttes a gyermekvilághoz és a református sajátosságokhoz illeszkedő esztétikus és praktikus környezetet teremt annak a 100 óvodásnak, akik az intézménybe járhatnak. Az új épületben 60 nm-es tágas és világos csoportszobák, külön gyermekmosdók minden csoport számára, tornaszoba, logopédiai szoba, pszichológusi szoba biztosítja a gyermekek zavartalan, tartalmas óvodai életét.

Az istentiszteleten Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét, köszöntőt mondott dr. Nemes Pál főgondnok, Soltész Miklós, a miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, valamint Unger Tamás alpolgármester. Az óvoda nevében Tunnerné Buzás Éva mondott köszönetet mindazoknak, akik az épület létrehozásáért fáradoztak, majd pedig Márkus Mihály esperes ismertette a beruházás részleteit. Az ünnepi istentiszteleten az óvoda nagycsoportosai és munkatársai közös produkcióval köszöntötték a jelenlévőket, a szalagátvágást követően pedig mindenki megtekinthette az épület tereit, udvarát, végül szeretetvendégség várta az egybegyűlteket.

Az új épületben a gyermekek mozgásigényének kielégítésére kiváló lehetőséget biztosít a tornaszobán kívül a gazdag és biztonságos felszereltségű, változatos talajborítású udvar, melyet a nap különböző szakában használhatnak a gyermekek a napirendjük szerint. A felsőlégúti betegségek megelőzése érdekében úgy szervezik a pedagógusok a gyermekek tevékenységeit, hogy lehetőségük legyen, természetesen itt is felnőttek jelenlétében igénybe venni a só szobát, amelynek kialakítása folyamatban van.

Az egyéni speciális képességfejlesztésre is lehetőség nyílik továbbra is a logopédiai fejlesztő szobában és a pszichológusi szobában. Keresztyén közösségként minden kigyermeket szívesen várnak óvodájukba, ahol őket krisztusi szeretet és béke veszi körül. Fontosnak tartják a keresztyén világkép kialakítását, a keresztyén erkölcs megalapozását, a Bibliai üzenetek megismertetését a gyermek életkorához igazodóan. Figyelembe veszik és tiszteletben tartják valamennyi gyermekük egyediségét és a családokkal együttműködve munkálkodnak személyiségük kiteljesítésén, képességeik fejlesztésén. A gyermekek testi, szociális, érzelmi és értelmi képességeit egyéni differenciált módon fejlesztik elsősorban a játékon keresztül, melynek szerepe kiemelt nevelésfilozófiájukban. A gyermekek egyéni fejlődését a társakkal való mindennapos együttlét során, velük együttműködve, szociális, érzelmi többletet adó kapcsolatok rendszerében segítik elő.

Az óvoda szívesen fogadja azokat a gyerekeket, akiknek szülei szeretnék, hogy a család keresztyén nevelését az óvoda is folytassa, illetve a hit nélkül élő családok gyermekeit megismertesse a keresztyén hit alapjaival.

2021. október 11-én történt meg a munkaterület átadása, 2021. november 30-én pedig sor került az alapkő letételére. A Kovácsi Fal Kft. szerződés szerint 2022. augusztus 11-én, 10 hónap alatt elkészült a kivitelezési munkákkal. A beruházásnak az Országos Óvodaprojektből finanszírozott része 970.311.763 Ft. Ebből az ingatlan megvásárlására 41.490.000 Ft, eszközbeszerzésre 14.672.550 Ft, az ingatlan építésére pedig 914.149.213 Ft került kifizetésre. A 2018 óta történő drasztikus áremelkedések miatt a beruházás többletköltségeire a Magyar Kormány támogatáskiegészítésével, illetve a Dunántúli Református Egyházkerület részéről a meg nem valósuló projektek támogatási összegének átcsoportosításával sikerült forrást teremteni.

A beruházáshoz az Édenkert Pápai Református Óvoda korábbi megtakarításaiból eddig 25.102.203 Ft tett hozzá, és a további, még hiányzó beruházási részekre nagyságrendben 5-6 millió forintra van szükség. Befejezésre vár a sószoba, illetve a napelem beruházás. Az Óvoda 4 csoportszobával, külön mosdókkal, logopédiai és fejlesztő szobával, nagy tornateremmel, világos közös öltöző aulával rendelkezik. Elkészült modern melegítő konyha, munkatársi öltözők, nevelőtestületi és vezetői termek, titkárság, valamint orvosi és pszichológusi szoba, valamint egy sószoba, amelynek felszerelése a következő hónapokban történik meg.

A Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja 2018-ban indult útjára, mely országos szinten 66 óvodát érint, közülük 49 helyen épül új óvoda. A forrást Magyarország Kormánya biztosítja. A programban korszerű, a mai kor színvonalának megfelelő óvodák épülnek. 33 településen teljesen új óvoda épül, és 16 már létező óvoda kap új épületet. 17 helyszínen már meglévő épület felújítását, korszerűsítését végezzük, hogy a gyermekek és a pedagógusok az óvodai nevelést legoptimálisabban szolgáló környezetben tölthessék mindennapjaikat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 09:32, péntek | Helyi

Grőber Attila: Több mint 20 millió forintba került a most felbontásra kerülő, tavaly megépített aszfalt a Kossuth utcán

Az ellenzéki polgármesterjelölt szerint tervezettebben és gondosabban kell egy várost fejleszteni.

2024. Május 03. 08:07, péntek | Helyi

Lezárja a MÁV az Acsádi úti vasúti átjárót

A lezárás idején sem gyalogosan, sem pedig közúti járművel nem lehet majd áthajtani a kereszteződésen.

2024. Május 02. 20:00, csütörtök | Helyi

Magyar Péter Pápán: Napról-napra többen vagyunk

Városunkba is ellátogatott Magyar Péter, a Talpra Magyarok közösségének vezetője, a TISZA párt alelnöke, aki mintegy ezer fős tömeg előtt tartott politikai nagygyűlést.