Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Április 17. 19:51, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.)

Átadták a megújult Esterházy-kastélyt

Átadták a megújult Esterházy-kastélyt

A mai naptól újra látogatható a pápai Esterházy-kastély főépülete. Hosszú évek során körülbelül 3 milliárd forintból újulhatott meg a város jelképe, melynek környékén azért maradt még tennivaló.

A mai nyitóünnepség kiállításmegnyitóval kezdődött. A nyugati szárny földszintjén Nemcsics Antal színkutató, festőművész és Cziráki Lajos festőművész, grafikus, Pápa városának két meghatározó és kiemelkedő alkotójának műveiből nyílt állandó kiállítás. Az első időszaki kiállítás, a Klasszikusok randevúja címet viselő, herendi porcelánokat felvonultató tárlat pedig holnaptól lesz látható az emeleten.

A hivatalos nyitóünnepségre 17 órakor került sor a kastély udvarán. Áldozó Tamás polgármester jelentős mérföldkőnek nevezte a mai átadást, mely egy hosszú utat zár le, de csak ideiglenesen. - A hétvégén az a feladatunk, hogy kóstolgassuk a megújult kastélyt, higgyük el, hogy a miénk. Hétfőtől aztán nekiállhatunk és folytathatjuk ezt az utat, hiszen nagyon sok munka van még hátra - fogalmazott az ünnepi alkalmon a városvezető.

Lázár JánosMiniszterelnökséget vezető miniszter szerencsésnek nevezte Pápa városát, miveltörténelme összefonódott a magyar történelem elmúlt 500 évének egyik legfontosabb családjának, az Esterházy család történetével. - A múltat megérteni és megismerni kell. Egy város, melynek ilyen hagyományai vannak, büszke lehet erre a múltra és merítkezhet belőle. A 18. század Magyarországa három kiváló férfit is adott ennek a közösségnek: Esterházy Miklóst, aki Szentpéterváron képviselte a monarchiát, Esterházy Ferencet, aki az első magyar kancellárként többek közt a pápai kórház alapítója is volt, valamint Esterházy Károlyt, aki a pápai kastély építtetésének befejezője és egri érsekként az egri líceum alapítója is volt - fogalmazott a miniszter.

- Pápa kivételes adottságokkal rendelkezik - folytatta. Nemcsak Jókai, Petőfi, Nagy László vagy éppen Csoóri Sándor és a református kollégium miatt, hanem azért is, mert különleges barokk belvárossal, nagytemplommal és kastélyegyüttessel rendelkezik - mondta a miniszter, aki pártállástól függetlenül köszönetet mondott mindazoknak, akik közreműködtek a műemlék rekonstrukciójában.

A szónok szerintaz Esterházyak példája jó példa minden pápai számára a polgári felelősségvállalásról, és jó példa arra is, hogy ha az embernek vagyona van - márpedig Magyarországon nagyon sokaknak van vagyona manapság -, azoknak nemcsak elvenni kell a közösből, hanem, amikor a haza bajban van, hozzá kell járulni a haza védelméhez: ha kell, az életükkel - elsőként fegyvert ragadva -, ha kell, anyagi javakkal. Hozzátette, a mai gazdagoknak, újgazdagoknak, bankároknak van még mit tanulni a pápai Esterházyaktól.

Lázár János az ünnepséget követően a sajtó kérdésére elmondta, Áldozó Tamás polgármester a segítségét kérte az Esterházy-kastélyhoz kapcsolódó további beruházásokhoz. - A polgármester úrnak konkrét tervei vannak az egykori kovácsoltvas kapu újbóli elkészítésével kapcsolatban. Mivel elkötelezett vagyok a régi értékek helyreállításával kapcsolatban, kötelezettséget vállaltam arra, hogy a miniszterelnökséghez tartozó műemléki hivatalon keresztül 100 millió forintot a kapuzat helyreállítására a város rendelkezésére bocsátok.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:33, vasárnap | Helyi

Katonai menetoszlopra kell számítani hétfőn Pápa térségében

Nemzetközi katonai logisztikai gyakorlat miatt érkeznek a járművek.

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.