Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Március 24. 19:21, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Arcmaszkok gyártására tért át a pápai vállalkozás

Arcmaszkok gyártására tért át a pápai vállalkozás

Az egyik pápai ruhaipari vállalkozás arcmaszkok gyártásába kezdett, a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben. Az önkormányzat tízezer maszk gyártását rendelte meg a társaságtól.

Dr. Áldozó Tamás polgármestertől megtudtuk, a maszkokat az Egyesített Szociális Intézménynek adják át, amely gondoskodni fog azok szétosztásáról. - Ezek a legegyszerűbb maszkok, nem a védelmet nyújtó maszkok csoportjába tartoznak. Olyan személyekhez fogjuk eljuttatni a maszkokat, akik számára a minimális védelem is megnyugtató lehet. Az önkormányzat most első körben 10 ezer textil maszkot rendel meg, ennek költsége körülbelül 3 millió forint lesz - mondta a polgármester hozzátéve, az összeg előteremtéséhez módosítani kell a város költségvetését, amelyet vélhetően a rá ruházott hatáskörnél fogva fog megtenni.

Nem a pápai az egyetlen önkormányzat, amely textil maszkokat rendel meg, ebben az esetben viszont külön öröm, hogy helyi cég készíti el ezeket.

Szalainé Tihanyi Andrea, az ESZI igazgatója elmondta, olyan maszkokat készít a vállakozás, amely az egész arcot eltakarja, így megakadályozza, hogy a használó az arcát fogdossa. Hozzátette, egészséges embernek nem kell maszkot viselnie, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlása szerint a betegek viseljenek sebészeti szájmaszkot, az egészségügyben dolgozók, akik légúti tünetekkel jelentkező betegeket látnak el, szintén sebészeti maszkot viselnek, a koronavírus gyanús és megbetegedett személyek ellátásában résztvevők pedig speciális szűrőosztályú maszkot kell, hogy hordjanak.

- Jelenleg boltokban, gyógyszertárakban nem kapható, vagy csak korlátozottan a sebészeti szájmaszk és azt gondolom, hogy elsősorban az egészségügyben, szociális ellátásban dolgozók számára kell ezt biztosítani. A textilből varrt szájmaszk azért lehet jó, mert aki ezt használja nem nyúl az orrához, szájához, így segíti annak az ajánlásnak a betartását, hogy ne tapogassuk az arcunkat. Ez nem mentesít a gyakori és alapos kézmosás alól, és főleg nem mentesít attól, hogy maradjanak otthon az emberek - hangsúlyozta az igazgató.

A maszkokat az alapellátást igénybe vevő ellátottak között osztják szét, így a házi segítségnyújtást, étkeztetést igénylőknek és azoknak, akiket a Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálat most speciális feladatként segít, vagyis az otthon élő időseknek. A maszkokat szükséges kimosni és fertőtleníteni minden nap, így többször is használhatók, de azt tudni kell, hogy nem védenek meg a vírustól, viszont minimális védelmet adnak a használók számára. Az említett célcsoportok számára 600 darab textil szájmaszkot terveznek szétosztani, a további mennyiséggel a városban élő időseket kívánják ellátni.

A maszkokat több részletben szállítja le a cég, az első párszáz darab a jövő hét elején érkezhet meg az ESZI-hez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.