Városlista
2020. április 3, péntek - Buda, Richárd

Hírek

2020. Március 24. 19:21, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Arcmaszkok gyártására tért át a pápai vállalkozás

Arcmaszkok gyártására tért át a pápai vállalkozás

Az egyik pápai ruhaipari vállalkozás arcmaszkok gyártásába kezdett, a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben. Az önkormányzat tízezer maszk gyártását rendelte meg a társaságtól.

Dr. Áldozó Tamás polgármestertől megtudtuk, a maszkokat az Egyesített Szociális Intézménynek adják át, amely gondoskodni fog azok szétosztásáról. - Ezek a legegyszerűbb maszkok, nem a védelmet nyújtó maszkok csoportjába tartoznak. Olyan személyekhez fogjuk eljuttatni a maszkokat, akik számára a minimális védelem is megnyugtató lehet. Az önkormányzat most első körben 10 ezer textil maszkot rendel meg, ennek költsége körülbelül 3 millió forint lesz - mondta a polgármester hozzátéve, az összeg előteremtéséhez módosítani kell a város költségvetését, amelyet vélhetően a rá ruházott hatáskörnél fogva fog megtenni.

Nem a pápai az egyetlen önkormányzat, amely textil maszkokat rendel meg, ebben az esetben viszont külön öröm, hogy helyi cég készíti el ezeket.

Szalainé Tihanyi Andrea, az ESZI igazgatója elmondta, olyan maszkokat készít a vállakozás, amely az egész arcot eltakarja, így megakadályozza, hogy a használó az arcát fogdossa. Hozzátette, egészséges embernek nem kell maszkot viselnie, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlása szerint a betegek viseljenek sebészeti szájmaszkot, az egészségügyben dolgozók, akik légúti tünetekkel jelentkező betegeket látnak el, szintén sebészeti maszkot viselnek, a koronavírus gyanús és megbetegedett személyek ellátásában résztvevők pedig speciális szűrőosztályú maszkot kell, hogy hordjanak.

- Jelenleg boltokban, gyógyszertárakban nem kapható, vagy csak korlátozottan a sebészeti szájmaszk és azt gondolom, hogy elsősorban az egészségügyben, szociális ellátásban dolgozók számára kell ezt biztosítani. A textilből varrt szájmaszk azért lehet jó, mert aki ezt használja nem nyúl az orrához, szájához, így segíti annak az ajánlásnak a betartását, hogy ne tapogassuk az arcunkat. Ez nem mentesít a gyakori és alapos kézmosás alól, és főleg nem mentesít attól, hogy maradjanak otthon az emberek - hangsúlyozta az igazgató.

A maszkokat az alapellátást igénybe vevő ellátottak között osztják szét, így a házi segítségnyújtást, étkeztetést igénylőknek és azoknak, akiket a Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálat most speciális feladatként segít, vagyis az otthon élő időseknek. A maszkokat szükséges kimosni és fertőtleníteni minden nap, így többször is használhatók, de azt tudni kell, hogy nem védenek meg a vírustól, viszont minimális védelmet adnak a használók számára. Az említett célcsoportok számára 600 darab textil szájmaszkot terveznek szétosztani, a további mennyiséggel a városban élő időseket kívánják ellátni.

A maszkokat több részletben szállítja le a cég, az első párszáz darab a jövő hét elején érkezhet meg az ESZI-hez.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Április 02. 14:53, csütörtök | Helyi

Elkészült az okos gyalogátkelőhely a Korona utcán

A veszélyes gyalogátkelőhelyen hamarosan felvillanó led lámpák jelzik majd az autósoknak, ha gyalogos közelít a zebra felé.

2020. Április 02. 11:14, csütörtök | Helyi

Rendkívül szigorú megelőző rendelkezések léptek életbe a Nehéz Légiszállító Ezrednél

A Nehéz Légiszállító Ezred vezetősége Dr. Áldozó Tamás polgármesterrel egyeztetett szerdán délután a Városházán.

2020. Április 02. 11:08, csütörtök | Helyi

Pénztárcát lopott az ivócimborájától

A Pápai Rendőrkapitányság befejezte annak az ügynek a vizsgálatát, melyet egy 46 éves férfi ügyében folytatott.

2020. Április 01. 19:19, szerda | Helyi

Tájékoztatnak, segítséget nyújtanak, és amennyiben szükséges, biztosítják a rendet - a katonák feladatai veszélyhelyzet idején

A veszélyhelyzetben jelentkező feladatok kapcsán a Magyar Honvédségnek, a magyar katonáknak kiemelkedő szerepe van abban, hogy folyamatosan segítsék, tájékoztassák és támogassák a magyar embereket.