Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. December 23. 14:04, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Apró műszer segít a szívbetegeken

Apró műszer segít a szívbetegeken

A szívbetegségek vizsgálatának egyik legkorszerűbb módszere az ultrahangos szívvizsgálat.

Melynek legújabb eszköze egy mobiltelefon méretű kézi műszer, amelyet az Európai Echokardiográfiás Társaság budapesti konferenciáján mutattak be.

Az echográfiás vizsgálat fontos információkkal szolgál a szív méretéről, működéséről, a szívbillentyűk mozgásáról, ugyanakkor nagy előnye, hogy fájdalommentes és szükség esetén bármikor megismételhető. A műszer vizsgálófeje igen magas frekvenciájú – az emberi fül által nem érzékelhető – hangot bocsát ki, mely a test szövetein áthatol, illetve azokról visszaverődik. A vizsgálófej nemcsak kibocsátja a szív megcélzott részeire az ultrahangot, hanem fölveszi a visszaverődő hanghullámokat is, majd képpé alakítva rögzíti.

A zsebben hordható echokardiográf jelentőségét Luigi Padano, az Európai Echokardiográfiás Társaság elnöke abban látja, hogy sürgős hívásra a beteghez érkező orvos nem csupán megkopogtatja a beteg mellkasát és meghallgatja a szívműködését, hanem a szívet azonnal meg is vizsgálhatja. A kis készülék természetesen nem alkalmas olyan részletes mérésekre, mint a laboratóriumi változata, mégis segít a gyors diagnózisban.

Christian Mjostad norvég szívgyógyász hét háziorvost tanított meg a zseb-echokardiográf használatára, akik átlag tíz beteget vizsgáltak a nyolcórás oktatási idő alatt. Ezt követően a szív állapotát jellemző egyik fontos mérést az általános orvosi gyakorlatot folytató szakemberek 83 százalékos pontossággal elvégezték. Korábban a kis műszert szűrővizsgálat során is alkalmazták, ekkor a szív bal kamrájának működésére vonatkozó diagnózist ez a kiegészítő eljárás jelentősen pontosabbá tette.

A most ismertetett tanulmányban a háziorvosok 92 szívbetegen próbálták ki a műszert, átlagosan öt percnél rövidebb ideig vizsgálva a pácienseket. A vizsgálat valóban alkalmasnak látszik sürgető döntéshelyzetben, még a nem szívgyógyász szakember kezében is a diagnózis pontosítására.

Címkék: szívgyógyászat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.