Városlista
2019. augusztus 23, péntek - Bence

Hírek

2019. Június 06. 19:42, csütörtök | PR

Amit a gereblyéről tudni érdemes

Amit a gereblyéről tudni érdemes

A kerti munka nem csak a fűnyírást jelenti. Ott van még a rendszeres locsolás, a virágok ültetése, gereblyézés, lombseprűzés, sövényvágás... és a sort még sokáig folytathatnánk. Van új a nap alatt?

A gereblyének gyakorlatilag egész évben hasznát vesszük. A gyepesítésben, illetve annak előkészítésében nagy szerepe van, és a gyep lazítását is elvégezhetjük vele. Ha nincs gyeplazítónk, nyugodtan és bátran használjuk erre a munkára is a gereblyét, amely kellően merev hozzá, a lombsöprűvel a lazítás sokkal tovább tartana.

A gereblye jól jön továbbá, ha a veteményes kertben az ágyásokat szeretnénk kijelölni, vagy a magvetés helyét meghatározni.

A gyepesítés

A szép zöld gyep a ház körül elsősorban idő és pénz kérdése, a befektetett energia csak hosszabb idő után térül meg, ugyanis türelmesen meg kell várnunk, hogy a fű megnőjön.

A magvetés előtt fel kell ásni a talajt és minden gyomot és gyökeret ki kell szedni, el kell távolítani a földből, majd el kell gereblyézni.


Miután a talajlazítás megtörtént, szétszórhatjuk a fűmagot. Törekedjünk arra, hogy a kert adottságainak megfelelő fűmagot válasszunk a gyepesítéshez! Ha megvagyunk a fűmag szórásával, a gereblye ismét jól jön, ugyanis a fejével gyengéden beütögethetjük a magokat egy kicsit a talajba. Ezután alaposan öntözzük meg a területet és várjunk, amíg szépen kinő a fű!

A fűlevegőztetés a vetés utáni első évben még nem szükséges. Azonban az azt követő években már kora tavasszal érdemes gereblyével vagy lombsöprűvel végig menni a zöld füves területen. Így egyszerre végezhetünk egy kis talajlazítást és megtörténik a fűlevegőztetés.

A kerti munka eszköze

Talán elsőre nem is gondolnánk, hogy milyen sok mindent lehet elmondani egy gereblyéről, pedig a mérete, anyaga, funkciója pont azok a tulajdonságok, amelyek fontosak lehetnek, ha a gereblye kiválasztása a következő feladatunk.

Többféle anyagból, például műanyagból és fémből is készítenek gereblyéket és lombseprűket is. Van olyan, amelynek állítható a nyele és teleszkópos is, így a magasabbak és az alacsonyabbak is használhatják a családban. Sőt, vannak a kisseprűk, mini gereblyék és mini gyeplazítók és lombseprűk is, amelyeket egykezes használatra terveztek. A gereblye fogai is többfélék lehetnek, akár 9 fogútól a 20-ig is tarthatnak. A gereblyék között már létezik kifejezetten gyeplazítására javasolt változat, és van olyan is, amely fabegyűjtésre is alkalmas.

Szerencsére egy gereblye ára egyáltalán nem magas, néhány ezer forintostól a maximum tízezres változatokig is találunk kerti eszközt például a Primanet választékában.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 21. 15:51, szerda | PR

Óvodákat újítanak fel

Két óvoda felújítási munkálatait nyerte el, nyílt közbeszerzési eljáráson a Jánosik és Társai Kft. A közel 300 millió forintos bevételt jelentő munkákkal határidőre, év végéig készülnek el -

2019. Augusztus 16. 13:03, péntek | PR

A Randi szoftverként letölthető kereskedési felületéről

A Random Capital Randi nevű szoftverként letölthető kereskedési felületét az a célkitűzés hívta életre, hogy a kliensek számára lehetővé tegye a tőkepiacokon való kereskedés legegyszerűbb és leggyorsabb módját.

2019. Augusztus 16. 13:00, péntek | PR

Érdemes-e házilag kerítést építeni?

Az otthonunk körül mindig találunk tennivalót, szerelni valót, barkácsolni valót.

2019. Augusztus 16. 12:58, péntek | PR

Hogyan turbózzuk fel a hálószobát?

Mikor az ember új helyen éjszakázik, nagyon jó szolgálatot tehet egy kis extra fény. Sőt, a legjobb, ha még nem is nekünk kell ezt szolgáltatni, hanem csak egy mozdulat, és már látunk is.