Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2017. December 13. 15:09, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Amikor Pápát a Dunántúl Athénjeként emlegették

Amikor Pápát a Dunántúl Athénjeként emlegették

Valószínűleg minden pápai halotta már a fenti sort, az viszont nem biztos, hogy tudja, miért hívták így városunkat.

Pápa történetének egyik legszebb időszaka a XIX. század volt. Ekkor értek be azok a folyamatok, amelyek még a XVIII. században, a barokk kor gazdasági változásaiban gyökereznek. A város képe a sorozatos háborúskodás, pusztítások, felégetések és tűzvészek után alaposan átalakult. A régi, középkori eredetű telekhatárok mentén modern házak, és új középületek épültek, amelyek a mai város arculatának is meghatározói.

Elkészült, még a XVIII. század végén a Nagytemplom nagyszerű klasszicizáló épülete, megépült a kórház és környéke, elkészült a Golgota (1740-es évek) és a Kálvária templom (1795.), akkor még a városon kívül. Ekkoriban alakult ki a Fő tér ma is jellemző barokkos hangulata, kiépült a Ferenceskolostor és templom épületegyüttese.

Új iskolák, Református Kollégium, Bencés rendház és iskola, az
előző században újjá épült templommal, a Zárda épülete, felépült a Nátus monumentális együttese.Megépült a vármegyeháza és elkészült a városháza.
A reformkor szellemisége a pápai iskolákon, de különösen a Református Kollégiumon keresztül napivalóság lett a városban. Legjobb tanárok, felvilágosult előadásai Európa szellemét hozták be a pezsgőéletű dunántúli kisvárosba.
Ez az a kor, amikor nem lehet úgy beszélni Magyarország kulturális és közéletéről, hogy ameghatározó szereplők között ne legyen néhány pápai, vagy legalább olyan, aki Pápán járt iskolába, elég csakJókai Mór,Petőfi Sándor,Tarczy Lajos, vagy Deák Ferenc nevét említeni.

Pezsgő irodalmi élet volt a városban, vallási tolerancia uralkodik,a temetőket közösen használta a református, evangélikus és a katolikus gyülekezet.

Lista kép: Nátus épülete a 19. században. Az épület ma a Teológiai Akadémiának és a Dunántúli Református Egyházkerület Levéltárának ad otthont. Forrás: papa.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 13:40, hétfő | Helyi

Ismert olasz zenésznek adta ki magát, 3 milliót utalt neki a pápai hölgy

Egy ismert olasz együttes egyik tagjának adta ki magát a romantikus csaló, aki egy csomó pénzt kért a pápai nőtől - írja a Police.hu.

2024. Április 29. 09:24, hétfő | Helyi

Mindenki táncolt - Tánc világnapja Pápán

Az április 29-i tánc világnapjához kapcsolódóan kétnapos rendezvényt szervezett Pápán, a Vadvirág Művészeti Egyesület és a Tánc-Lánc Alapítvány.

2024. Április 28. 14:17, vasárnap | Helyi

Mind a négy belvárosi közle rendbetételével végeztek a Pápai Polgárok

A Pápai Polgárok arra kívánják felhívni a városlakók és a városvezetés figyelmét, hogy a pápai közlék turisztikai desztinációk is lehetnének, ha megfelelően karban és tisztán lennének tartva.

2024. Április 28. 14:00, vasárnap | Helyi

Május elsején ezúttal is ébresztőt fújnak a Pápai Fúvósok - Mutatjuk az útvonalat

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.