Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2018. Január 22. 06:00, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), EpVE

Ami Kossuthnak Monok, ami Petőfinek Kiskőrös, az Vajdának Vanyola!

Ami Kossuthnak Monok, ami Petőfinek Kiskőrös, az Vajdának Vanyola!

210 éve született Vajda Péter költő, a Pápa melletti Vanyola szülötte, a 170 éve kitört magyar forradalom és szabadságharc szellemi előkészítője, Petőfi példaképe! 2018. január 19-én, pénteken délután a kerek 210. évforduló alkalmából Vanyolán megemlékezést tartottak a helyiek, a község önkormányzata, a fiatalság, a költő leszármazottai, s az "Elsősorban pápai"-Városbarát Egylet önkéntesei.

A Himnusz közös eléneklését követően Varga Rita polgármester asszony mondott köszöntőt, melyben büszkén emelte ki Vanyola híres szülötte életpályájának fontosabb szakaszait. Kerecsényi Zoltán, az "Elsősorban pápai"-Városbarát Egylet ügyvivője, pápai önkormányzati képviselő beszédében Vajda igazság- és természetszeretetéről, Istenkereséséről szólt, illetve emlékeztetett Vajda közeli, tudós barátjára, az egykori pápai diák Ballagi Mórra is. S beszédében különösen kiemelte: Vanyola pontosan ugyanolyan jelentős hely, mint Monok, Kossuth szülőhelye, vagy Kiskőrös, Petőfi Sándor szülőhelye, a magyar történelem része, s ez óriási dolog, ezt nemcsak minden vanyolainak, s nemcsak a környékbelieknek, a pápaiaknak, de minden magyarnak is tudnia kell, mert Vajda Péter Petőfi példaképe, a 170 éve kitört '48-as forradalom és szabadságharc előhírnöke, szellemi előkészítője volt! A lovászpatonai általános iskolások műsorukban Vajda Péter írásaiból osztottak meg a megjelenteknek részleteket, a költő leszármazottja, a fiatal Árvai Mátyás pedig Petőfi Sándor azon versét mondta el, amelyet Vajda halálakor vetett papírra. Az ünnepi emlékezést a Vanyolai Asszonykórus dalai színesítették. Az ünnepség végén, a Szózat eléneklését megelőzően nemzeti szalaggal átkötött koszorút helyezett a vanyolai Vajda-emlékház – éppen 120 esztendeje, 1898-ban, a pápai Jókai Kör által állított – márvány-emléktáblája alá Vanyola Önkormányzata, illetve az "Elsősorban pápai"-Városbarát Egylet nevében Varga Rita és Kerecsényi Zoltán.

Az "Elsősorban pápai"-Városbarát Egylet önkéntesei a vanyolai megemlékezést megelőzően a pápai Vajda Péter lakótelepen, a Pápa Város Önkormányzata által pont 10 esztendeje készíttetett-felavatott Vajda-emléktábla alá is koszorút helyeztek el a kerek 210. születési évforduló alkalmából.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 13:40, hétfő | Helyi

Ismert olasz zenésznek adta ki magát, 3 milliót utalt neki a pápai hölgy

Egy ismert olasz együttes egyik tagjának adta ki magát a romantikus csaló, aki egy csomó pénzt kért a pápai nőtől - írja a Police.hu.

2024. Április 29. 09:24, hétfő | Helyi

Mindenki táncolt - Tánc világnapja Pápán

Az április 29-i tánc világnapjához kapcsolódóan kétnapos rendezvényt szervezett Pápán, a Vadvirág Művészeti Egyesület és a Tánc-Lánc Alapítvány.

2024. Április 28. 14:17, vasárnap | Helyi

Mind a négy belvárosi közle rendbetételével végeztek a Pápai Polgárok

A Pápai Polgárok arra kívánják felhívni a városlakók és a városvezetés figyelmét, hogy a pápai közlék turisztikai desztinációk is lehetnének, ha megfelelően karban és tisztán lennének tartva.

2024. Április 28. 14:00, vasárnap | Helyi

Május elsején ezúttal is ébresztőt fújnak a Pápai Fúvósok - Mutatjuk az útvonalat

Szokásukhoz híven május első napján újra teherautóra ül Pápa Város Fúvószenekara és zenével ébreszti a város lakóit.