Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Január 22. 07:44, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Amerikai zavargások - Várhatóan nem emelnek vádat a Fergusonban fegyvert használó rendőr ellen

Amerikai zavargások - Várhatóan nem emelnek vádat a Fergusonban fegyvert használó rendőr ellen

Nem talált elég bizonyítékot a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ahhoz, hogy a polgári jogok megsértése miatt vádat emeljenek az ellen a fehér rendőr ellen, aki augusztusban a missouri Fergusonban lelőtt egy fegyvertelen fekete fiatalt.

Hivatalos források szerdai közlése szerint az FBI lezárta a nyomozást és következtetéseit eljuttatta az igazságügyi minisztériumhoz, a tárca ügyésze ezek alapján nem fog vádemelést javasolni.
Az igazságügyi minisztérium ugyanakkor még nem állította össze végleges jelentését az ügyről. A vádemeléssel kapcsolatos végső döntést a tárcavezető, Eric Holder fogja meghozni.
Darren Wilson rendőr augusztus 9-én St. Louis egyik elővárosában, Fergusonban lőtte agyon a fegyvertelen, afroamerikai, 18 éves Michael Brownt. Az illetékes vádesküdtszék novemberben úgy döntött, hogy nem állítja bíróság elé Wilsont, aki ennek ellenére kilépett a rendőrségtől.
A halálos incidenst, illetve a vádesküdtszék döntését követően zavargások törtek ki Fergusonban, s az Egyesült Államok számos városában hónapokon át polgárjogi megmozdulásokat tartottak.
A szövetségi nyomozók ugyanazokat a bizonyítékokat vizsgálták mint a vádesküdtszék, és több mint 200 embert hallgattak ki.
Az igazságügyi minisztérium egy másik, párhuzamos polgárjogi vizsgálatot is folytat még, amelynek feladata, hogy megállapítsa, előítéletes volt-e a kisebbségekkel szemben a fergusoni rendőrség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).