Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. Március 16. 07:48, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Amerikai zavargások - Elfogták a rendőrök elleni fergusoni támadás gyanúsítottját

Amerikai zavargások - Elfogták a rendőrök elleni fergusoni támadás gyanúsítottját

Elfogtak egy húszéves afroamerikai férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy a héten lőfegyverrel megsebesített két rendőrt az Egyesült Államokban, a Missouri állambeli Fergusonban - közölte vasárnap a rendőrség.

A lopott tulajdon birtoklása miatt feltételesen szabadlábon lévő, szombat délután letartóztatott Jeffrey Williams elismerte, hogy ő tüzelt, de azt állította, hogy nem a rendőrökre célzott. Az incidens csütörtökre virradóra történt: Williams egy gépkocsiból lőtt, a 40-es kaliberű pisztolyt megtalálták St. Louis környékén lévő otthonában.
A Williams által meglőtt két rendőrt már kiengedték a kórházból. Az egyiket az arcán, a másikat a vállán érte találat. A gyanúsítottra 300 ezer dolláros óvadékot szabtak ki.
Fergusonban Darren Wilson rendőr tavaly augusztusban lelőtte a 18 éves, fegyvertelen afroamerikai Michel Brownt. A halálos kimenetelű incidens idején Brown megütötte a rendőrt és megkísérelte megszerezni szolgálati fegyverét. A fiatalember halálát követően országszerte hetekig tartó, esetenként zavargásokig fajuló tiltakozások kezdődtek a rendőröknek a feketékkel szembeni kíméletlen fellépése miatt. Wilson ügyében novemberben az illetékes vádesküdtszék úgy határozott, hogy nem állítja bíróság elé, ami miatt újabb tüntetések törtek ki.
Március elején az igazságügyi minisztérium közölte, hogy nem emel szövetségi vádat az emberi jogok megsértésének címén Wilson ellen. A tárca egy ugyanekkor nyilvánosságra hozott jelentésben rasszista elfogultságot állapított meg a fergusoni hatóságoknál. A vizsgálat szerint a város rendőrségén, a helyi börtönben és a bíróságon is folyamatosan hátrányos megkülönböztetésben részesítették az afroamerikaiakat.
A minisztérium több mint kéttucatnyi javaslatot fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy miként lehetne javítani a fergusoni rendőrség és bíróság munkáját. Eric Holder miniszter kijelentette, hogy a tárca számon fogja kérni az ajánlások végrehajtását.
Williams lövései csütörtök hajnalban dördültek el, mialatt a rendőrségi épület előtt demonstrációt tartottak amiatt, hogy bejelentették: március 19-i hatállyal lemondott a városi rendőrfőnök, Thomas Jackson, és egyévi fizetésével megegyező végkielégítést kap.
Jackson rendőrfőnököt megelőzően John Shaw, a városi közigazgatás vezetője és Ronald Brockmeyer fergusoni bíró is bejelentette távozását, a missouri legfelsőbb bíróság pedig Roy Richter fellebbviteli bírót átirányította a város peres ügyeinek intézésére. A múlt héten két fergusoni rendőrnek rasszista e-mailek miatt mondtak fel, Darren Wilson pedig már korábban kilépett a testület kötelékéből.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.