Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Május 24. 09:12, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Honvedelem.hu

Amerikai óriástanker Pápán

Amerikai óriástanker Pápán

Újabb repülőgéptípus földi kiszolgálása terén szereztek gyakorlati tapasztalatot az MH Pápa Bázisrepülőtér katonái.

Az Egyesült Államok Légiereje Ohio Légi Nemzeti Gárda 121. Légi Utántöltő Ezred KC-135 Stratotanker típusú repülőgépe landolt május 17-én, a pápai kifutópályán. Ez az esemény a remények szerint lépés egy hosszútávú együttműködés felé - írja a Honvedelem.hu.

„Az ötlet onnan származik, hogy a kecskeméti bázison tervezték a Load Diffuser 2022 nemzetközi hadgyakorlatot, melyen az ohioi alakulat katonái is részt vettek volna. A gyakorlat sajnálatos módon elmaradt, ezért jött a gondolat, hogy tartsunk egy közös kiképzést az amerikai féllel, Pápán” – számolt be az előkészítésről Koch János százados, a gyakorlat tervezője.

A leszállást követően azonnal elkezdődött a gyakorlat: a Repülést Biztosító Század katonái levontatták a repülőt a kifutópályáról, így szerezve tapasztalatot egy újabb típus mozgatásában. A továbbiakban a repülőtéri tűzoltó alegység ismerkedett a gép paramétereivel, majd az üzemanyagtöltők gyakorolták - a gépszemélyzet felügyelete és irányítása mellett - a tartálykocsi töltőcsonkjának csatlakoztatását. A délután folyamán az MH Pápa Bázisrepülőtér, a 121. Légi Utántöltő Ezred és a Pápán települő Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) tartott képességismertető előadásokat, valamint egyeztettek a további együttműködés lehetőségéről is.

A következő napon száraz gyakorlást tartottak, melynek keretében repülés közben összekapcsolódott a KC-135-ös és az egyik pápai C-17 Globemaster III nehéz szállítógép. Bár ez alkalommal nem töltöttek át üzemanyagot, mégis hasznos gyakorlás volt mindkét fél gépszemélyzete számára.

A tervek szerint az együttműködés folytatódni fog és tovább erősödik, az üzemanyagtöltő repülő pedig rendszeres vendég lesz Pápán.

Szöveg: Mátyás Botond Hunor főhadnagy | Fotó: Dévényi Veronika, Majercsik Lívia, USAF OHANG 121th ARW

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.

2024. Április 22. 14:55, hétfő | Helyi

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott

2024. Április 22. 14:52, hétfő | Helyi

Kormánytisztviselőre támadt egy 20 éves nő

Hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 20 éves nővel szemben, aki tavaly nyáron a házuk udvarán helyszíni szemlét tartó kormánytisztviselőre támadt Pápán.

2024. Április 22. 14:00, hétfő | Helyi

A város több pontján szedték a szemetet

A Föld napja alkalmából ma a Pápai Médiacentrum felhívására szedték a város több pontján a szemetet, tegnap pedig a Közösen Pápáért Egyesület aktivistái gyűjtötték össze az eldobált hulladékot a belvárosban.