Városlista
2023. október 5, csütörtök - Aurél

Hírek

2023. Június 04. 08:44, vasárnap | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Amerikai légi utántöltő gép érkezett Pápára

Amerikai légi utántöltő gép érkezett Pápára

Közös kiképzésen vett részt az Ohio Légi Nemzeti Gárda Légi 121. Utántöltő Ezred és a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtér KC-135 Stratotanker repülőgép személyzete.

Miután az amerikai légi utántöltő repülő landolt a pápai betonon, a kiképzésen részt vevő magyar katonák azonnal hozzá is láttak a feladataikhoz, hiszen a gépet a méretei miatt vontatni kellett. Nem ez volt az első eset, hogy a típust vontatták, de még így is nagy körültekintésre volt szükség a pápai szakemberek részéről. A kiképzési terv összeállítása során fontos szempont volt, hogy a felkészítés mind a repülőgép, mind pedig a repülőtér személyzete részéről a képességek és készségek minél szélesebb skáláját felvonultassa. Így többek között a tűzoltó katonák számára is bemutatták az óriástankert, akik megismerkedtek a veszélyhelyzeti eljárásokkal, így a jövőben már szakszerűen tudnak majd különböző szituációkra reagálni, például a gépen lévő tűz oltása során. Mindemellett a rakodók is gyakoroltak szállítóeszközeikkel, ami szintén fontos részét képezte a felkészítésnek - írja a Honvédelem.hu.

A közös kiképzés fő eleme egy vészhelyzeti mozzanat kezelése volt, amely során a KC-135-ön keletkezett tüzet szimuláltak és mindezt kiürítéssel is összekötötték. A tűzoltók behatoltak a repülőgép vészkijáratán, kimentették a személyzetet és közben megkezdték a gép oltását. Plusz különlegességet jelentett, hogy a KC-135 fedélzetén tartózkodott a Columbus Légibázisról érkezett két repülőtéri tűzoltó is, akik megfigyelőként vettek részt a pápai kollégáik alpintechnikai képzésén, valamint egy fedezéktűz-oltási gyakorlaton. Az egy hetes képzés alatt a vészhelyzeti eljárások egyeztetése is eredményesen zárult.

Szöveg: MH 47. Bázisrepülőtér | Fotó: Kopeczky Péter őrnagy, Károlyi Tamás százados

Ezek érdekelhetnek még

2023. Október 04. 21:07, szerda | Helyi

Halálos baleset a 83-ason!

Két személygépkocsi ütközött össze a 83-as főút 59-es kilométerénél Győrszemere külterületén szerdán késő délután, a balesetben egy ember a helyszínen életét vesztette.

2023. Október 04. 16:27, szerda | Helyi

Civilek petíciója: Özönlenek az aláírások!

A magukat Pápai Polgároknak nevező civileket is meglepte, hogy ez az - elsősorban a belvárost érintő - problémahalmaz mennyire megmozgatta a helyieket.

2023. Október 04. 13:48, szerda | Helyi

Előszeretettel használják online csalók a netes piactereket

Sem a mobiltelefon, sem a játékkonzol, sem a fűnyíró traktor nem érkezett meg.

2023. Október 03. 14:47, kedd | Helyi

Vagyonkezelő: A Platán előtti terület soha nem is volt parkoló

Mint ismeretes, a napokban az állami tulajdonban lévő terület kezelője, az MNV Zrt. lezáratta a pápai volt Platán Szálló előtti aszfaltos területet, amelyet sokan használtak parkolás céljából.