Városlista
2021. április 20, kedd - Konrád, Tivadar

Hírek

2019. Április 08. 11:52, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Áldozó Tamás vezetésével polgármesterek üzennek hadat az illegális szemétlerakóknak

Áldozó Tamás vezetésével polgármesterek üzennek hadat az illegális szemétlerakóknak

A polgármester szerint az erdőkben, köztereken lerakott hulladékot javarészét lomisok hozzák be az országba. Amit nem tudnak eladni, azt rakják le illegálisan, ezért a használtcikk kereskedelem szigorítását kezdeményezik.

A városvezető elmondta, az illegális hulladéklerakás három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. - Én azt tapasztalom, hogy Pápán és környékén, hatóság által nem engedélyezett helyen rengeteg alkalommal helyeznek el hulladékot és emiatt nem vonnak embereket a büntetőeljárás hatálya alá. Olyan esetben sem történt szabadságvesztés kiszabása, amikor a tevékenységet jól dokumentáltan, fényképeken adtuk át a rendőrség számára – mondta el Áldozó Tamás hozzátéve, az önkormányzatok, melyeknek súlyos milliókba kerül a lerakott hulladék elszállítása, eszköztelenek ebben a kérdésben, nincs ugyanis nyomozati jogkörük. Feljelentést tehetnek, ám ezzel nem lehet eredményesen fellépni a szemétlerakók ellen.

Nemcsak Pápán, hanem az ország számos más településén is tapasztalható ez a probléma, a közelmúltban Marcaltő és Takácsi polgármestere kereste fel Áldozó Tamást. Közösen fogalmaztak meg egy petíciót, melyet Orbán Viktor miniszterelnöknek fognak eljuttatni, április 30-át követően, addig várják ugyanis további települések csatlakozását a kezdeményezéshez. Rögtön az első körben 11 további Pápa környéki polgármester jelezte csatlakozási szándékát, majd az összes magyarországi településhez eljuttatott íveket még 82 település vezetője írta alá ma reggelig. Áldozó Tamás elmondta, pártállástól függetlenül csatlakoztak a kezdeményezéshez a polgármesterek, így például Ajka, Szentes, Marcali, vagy Mór vezetője is aláírta az ívet.

-Azt gondoljuk, hogy a megelőzés területén kellene lépni és gátat szabni annak, hogy dokumentáció nélkül, korlátlan mennyiségben szemetet importáljunk Ausztriából. Akik behozzák, azok tesznek néhány kísérletet ennek a szemétnek az eladására, majd miután ez nem sikerült, a hulladék az erdőkbe és egyéb közterületeinkre távozik – fogalmazott a polgármester hozzátéve, nem a használtcikk kereskedelemnek, hanem ennek a gyakorlatnak kell véget vetni.

A javaslat szerint dokumentálni kellene, hogy milyen raktárkészletből, honnan származó árut értékesít az eladó, ha eladta, számlával igazolni, hogy hová került, ha nem adta el, akkor szintén dokumentummal igazolja, hogy legálisan szemétlerakóba került. További probléma, hogy ebben a kereskedelemben gyakorlatilag fogyasztóvédelmi kontroll sem létezik, olyan elektronikai berendezéseket árulnak, amelyek akár életveszélyesek is lehetnek, ezért megfelelő ellenőrzést is szorgalmaz a javaslat. Ezeken kívül telephellyel is kellene rendelkeznie az eladóknak.

Az említett szabályok betartását szigorúan ellenőrizni kellene és komolyan büntetni a szabályszegőket – hangsúlyozta Áldozó Tamás, aki szerint eljött az ideje annak, hogy széles körű összefogásban lépjenek fel az illegális hulladéklerakók ellen.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 20. 19:57, kedd | Helyi

Rangos sportrendezvénnyel avatják fel a Téglagyári úti Sportcentrumot

A VEDAC Dobóakadémia Évadnyitó Dobóversenyére - mely egyben Kis Károly Emlékverseny is lesz - olimpiai bajnok sportolót is várnak.

2021. Április 20. 12:51, kedd | Helyi

Előre utaltak, nem kapták meg a megvásárolt tárgyakat

2021. Április 19. 17:31, hétfő | Helyi

Városi ballagás idén sem lesz, Játékfesztivál viszont talán igen!

Az érvényben lévő járványügyi korlátozások miatt az idei évben sem lesz lehetőség a hagyományos városi ballagás megrendezésére, a nyári programok azonban elképzelhető, hogy meg lesznek tartva.

2021. Április 19. 08:02, hétfő | Helyi

Halálos baleset miatt teljes az útzár a 83-ason!

Személygépkocsi és autóbusz ütközött frontálisan Győrszemerénél.