Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. Január 07. 17:16, csütörtök | PR

Albérlet szerződéssel a megbízható lakhatásért

Albérlet szerződéssel a megbízható lakhatásért

Sokakban talán fel sem merül, hogy ingatlan bérlésekor mennyire fontos jogilag is lefektetni a bérlésre vonatkozó alapszabályokat.

A szerződés tartalma egyfajta vonalvezetőként szolgál, bérlőre és bérbeadóra egyaránt érvényes módon. Több szempontból sem mindegy, hogy rendelkezünk-e ilyen megegyezéssel.

Kölcsönös érdekek rögzítve

A lakásbérléshez kapcsolódó teendők és eleve a szóba jöhető ingatlanok keresésével járó nyűg már épp elegendő feladattal látja el mindazokat, akik ily módon keresik új, átmeneti otthonukat. A legszerencsésebbek persze sikeresen „kifogják” a kinézett lakást és a bérbeadóval való egyezetetés után már birtokba is vehetik – egy bizonyos összegért cserébe – az albérletüket. A bérleti díj azonban egy rendkívül fontos, sok szempontból meghatározó faktor.

A már említett feladatok után sokan már nem is gondolnak arra, hogy érdemes jogilag is rögzíteni a feltételeket, hiszen örülnek, hogy egyáltalán sikeresen megtalálták végre a bérleményt. Másrészről pedig sok esetben akár – szürke, vagy talán inkább fekete zónában járva – a hivatalos megállapodást nélkülözve akár kedvezőbb bérleti díj is kialkudható, hiszen ebben az esetben a bérbeadó az adózás alól „mentesül”. Ez azonban egy meglehetősen rizikós megoldás, hiszen mindkét fél biztonsági hálóját nélkülözi.

Épp ezért mindenképpen érdemes hivatalos formában rögzíteni a bérbeadási és lakhatási feltételeket, köztük a bérleti díjat is. Az albérlet szerződés megkötése mindkét fél kölcsönös érdekeit szolgálja. A bérbeadó számára biztonsági zónát nyújt, hogy kérdéses esetekben a jog az ő érdekeit védje. A lakók számára pedig egyrészt iránymutatás az elvárt szabálykövetésre, másrészt pedig kiszámíthatóbb anyagi feltételeket is tartalmaz.

Meghatározott jogok és kötelességek

A gazdaság sok más ágához hasonlóan az ingatlanok világa sem mentes a különböző „trükközésektől”. Az albérletek piacán is erősen jelen vannak a különböző, jogilag aggályos, vitatható megoldások. Az albérlet szerződések megkötése sajnos egyáltalán nem szokványos megoldás, holott nélküle – adott esetben – mindkét fél érdekei sérülhetnek. Bár jogilag nem kérdés a szükségessége, a bérleti díjakkal való játszadozás okán sokan eltekintenek a papírozástól.

Ha bérbeadói oldalról gondoljuk át a dolgot, a leggyakoribb ellenérv az adózásra vonatkozik. Sokan inkább feketén, vagy házilag összerakott dokumentumokat alkalmazva adják ki lakásukat, ettől is több hasznot remélve. Ekkor azonban kérdéses esetekben – akár, ha ki szeretné lakoltatni az aktuális bérlőt – a jog nem tud megfelelő védelmet és tárgyalási alapot biztosítani.

A bérlők oldaláról természetesen a más említett költségek miatt nem ragaszkodnak a jogi dokumentációhoz. Ezzel ugyan valóban megspórolhatnak valamennyi pénzt havi szinten, ugyanakkor – rosszabb esetben – nagyon is kitetté válnak a bérbeadó esetlegesen változó igényeinek. Ez vonatkozhat a lakhatási feltételekre, vagy akár a bérleti díj indokolatlan emelésére is, így tehát mindenképpen fontosak a rögzített feltételek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:31, kedd | PR

Sportcipő a gyerkőcöknek: ezeket a népszerű márkákat érdemes megismerni!

Amikor gyermekeink egészséges testi és szellemi fejlődéséről van szó, alapvető fontosságú, hogy odafigyeljünk az őket körülvevő tényezőkre.

2024. Április 09. 11:23, kedd | PR

A mobil kaszinó appok térnyerése Magyarországon: Kényelem, elérhetőség és biztonság

Az elmúlt években Magyarországon is egyre népszerűbbé váltak a mobil szerencsejáték-alkalmazások.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.