Városlista
2021. január 21, csütörtök - Ágnes

Hírek

2021. Január 07. 17:16, csütörtök | PR

Albérlet szerződéssel a megbízható lakhatásért

Albérlet szerződéssel a megbízható lakhatásért

Sokakban talán fel sem merül, hogy ingatlan bérlésekor mennyire fontos jogilag is lefektetni a bérlésre vonatkozó alapszabályokat.

A szerződés tartalma egyfajta vonalvezetőként szolgál, bérlőre és bérbeadóra egyaránt érvényes módon. Több szempontból sem mindegy, hogy rendelkezünk-e ilyen megegyezéssel.

Kölcsönös érdekek rögzítve

A lakásbérléshez kapcsolódó teendők és eleve a szóba jöhető ingatlanok keresésével járó nyűg már épp elegendő feladattal látja el mindazokat, akik ily módon keresik új, átmeneti otthonukat. A legszerencsésebbek persze sikeresen „kifogják” a kinézett lakást és a bérbeadóval való egyezetetés után már birtokba is vehetik – egy bizonyos összegért cserébe – az albérletüket. A bérleti díj azonban egy rendkívül fontos, sok szempontból meghatározó faktor.

A már említett feladatok után sokan már nem is gondolnak arra, hogy érdemes jogilag is rögzíteni a feltételeket, hiszen örülnek, hogy egyáltalán sikeresen megtalálták végre a bérleményt. Másrészről pedig sok esetben akár – szürke, vagy talán inkább fekete zónában járva – a hivatalos megállapodást nélkülözve akár kedvezőbb bérleti díj is kialkudható, hiszen ebben az esetben a bérbeadó az adózás alól „mentesül”. Ez azonban egy meglehetősen rizikós megoldás, hiszen mindkét fél biztonsági hálóját nélkülözi.

Épp ezért mindenképpen érdemes hivatalos formában rögzíteni a bérbeadási és lakhatási feltételeket, köztük a bérleti díjat is. Az albérlet szerződés megkötése mindkét fél kölcsönös érdekeit szolgálja. A bérbeadó számára biztonsági zónát nyújt, hogy kérdéses esetekben a jog az ő érdekeit védje. A lakók számára pedig egyrészt iránymutatás az elvárt szabálykövetésre, másrészt pedig kiszámíthatóbb anyagi feltételeket is tartalmaz.

Meghatározott jogok és kötelességek

A gazdaság sok más ágához hasonlóan az ingatlanok világa sem mentes a különböző „trükközésektől”. Az albérletek piacán is erősen jelen vannak a különböző, jogilag aggályos, vitatható megoldások. Az albérlet szerződések megkötése sajnos egyáltalán nem szokványos megoldás, holott nélküle – adott esetben – mindkét fél érdekei sérülhetnek. Bár jogilag nem kérdés a szükségessége, a bérleti díjakkal való játszadozás okán sokan eltekintenek a papírozástól.

Ha bérbeadói oldalról gondoljuk át a dolgot, a leggyakoribb ellenérv az adózásra vonatkozik. Sokan inkább feketén, vagy házilag összerakott dokumentumokat alkalmazva adják ki lakásukat, ettől is több hasznot remélve. Ekkor azonban kérdéses esetekben – akár, ha ki szeretné lakoltatni az aktuális bérlőt – a jog nem tud megfelelő védelmet és tárgyalási alapot biztosítani.

A bérlők oldaláról természetesen a más említett költségek miatt nem ragaszkodnak a jogi dokumentációhoz. Ezzel ugyan valóban megspórolhatnak valamennyi pénzt havi szinten, ugyanakkor – rosszabb esetben – nagyon is kitetté válnak a bérbeadó esetlegesen változó igényeinek. Ez vonatkozhat a lakhatási feltételekre, vagy akár a bérleti díj indokolatlan emelésére is, így tehát mindenképpen fontosak a rögzített feltételek.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 05. 16:28, kedd | PR

Így adózik a diákmunka 2021-ben

A diákmunka egyre népszerűbb a fiatalok körében, de nem mindenki ismeri, hogy milyen szabályok vonatkoznak rá, és hogyan adózik. Mivel számolhat egy diákmunkát végző fiatal és mire figyeljen? Ennek járunk most utána.

2020. December 10. 18:14, csütörtök | PR

Számlázási hibák, amire katásként érdemes odafigyelni

A számla kiállítása látszólag pofonegyszerű művelet, mégis gyakoriak a szabálytalanságok a katások körében. Összegyűjtöttük azokat a leggyakrabban előforduló hibákat, amelyekre minden kisadózónak érdemes odafigyelnie.

2020. December 09. 11:53, szerda | PR

A népszerű elektromos fűtési mód: fűtőpanel

Régen nem volt probléma, ha olyan ház épült, amelynek szigetelése problémás volt.

2020. December 09. 11:44, szerda | PR

Így lesz egyszerű az év végi készletezés az irodában

Közeleg az év vége és ilyenkor minden irodában elvégzik a készletek felmérését, és összeírják a jövő évi szükségletket. Ha nem akarsz a rendeléssel napokat eltölteni, akkor válassz egy olyan céget, mint az Inkton.