Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2012. Március 24. 09:02, szombat | Helyi
Forrás: InfoPápa.hu (Sz.Zs.)

Aki tényleg hazatért Auschwitzból...

Aki tényleg hazatért Auschwitzból...

A Petőfi Asztaltársaság tegnapi vendége a Sorstalanság ihletésére írt könyvet a koncentrációs tábori megrázkódtatásairól. Bernáth László teljesen másként élte meg elhurcolását és hazatértét, mint Kertész Imre.

A Petőfi Asztaltársaság soron következő összejövetelének vendége az Esti Hírlap egykori főszerkesztője, az újságíró akadémia tanára, hajdan filmkritikusként is munkálkodó, több zsurnaliszta szakkönyv szerkesztője, Bernáth László volt. Többek között szót ejtett a magyar média jelenlegi és korábbi állapotáról, az újságírásról, az újságírók helyzetéről, de pápai katonaéveiről is. A 82 éves kora ellenére szellemileg teljesen friss újságíró éles kritikát fogalmazott meg a mai médiumokkal szemben, melyek egyre inkább bulvárosodnak, így a lényegesebb dolgokról vonva el a figyelmet.

A Kerecsényi Zoltán és Grőber Attila által vezetett beszélgetésen kiderült, hogy Bernáth László Kertész Imre ihletésére írta meg Időmozaik című dokumentumregényét. Az író fontosnak tartotta kiemelni, hogy Kertész Imrével ellentétben ő valóban hazatért Auschwitzból és itthon képzelte el az életét. A 15 évesen elhurcolt író hátborzongató módom írja le a táborban szerzett emlékeit."Csak mártírnak nem tudom látni magunkat. A mártír hisz valamiben, harcol érte, ezért vállalja a halált. Mi csak jámbor, égő áldozatok voltunk, ezért is jó elnevezés a holocaust..."

A Petőfi Asztaltársaság szokásos módon a jelenlévők kérdéseivel, majd dedikálással zárult.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 18:28, szerda | Helyi

Jövő nemzedéke program - A fiatalok Pápán tartását célozza Grőber Attila második programcsomagja

Az ellenzéki polgármesterjelölt szerint ha nem lép ezen a területen a következő polgármester, akkor öt év múlva már csak 25 ezer pápairól beszélhetünk.

2024. Május 15. 13:23, szerda | Helyi

Jogsi nélkül, ittasan vezetett - Pápa és Gyarmat között fogták el

A járőrök 2024. május 11-én éjszaka, a 83-as számú főúton, Pápa és Gyarmat között állítottak meg egy autót, majd ellenőrizték a vezetőt.

2024. Május 15. 08:00, szerda | Helyi

Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség az utakon

2024. május 13. és 19. között fokozott közúti ellenőrzési akciót tart a rendőrség.

2024. Május 14. 15:35, kedd | Helyi

Arcon ütötte és a haját tépte

A Pápai Rendőrkapitányság munkatársai gyanúsítottként hallgattak ki egy 28 éves helyi nőt.