Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Augusztus 06. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: orientpress

Akcióban az adóhatóság

Akcióban az adóhatóság

A nap bármely szakában, munkaidőn túl is megjelenhetnek az adóhatóság ellenőrei a NAV nyári akciója idején - mondta a Kossuth Rádiónak Katona Edit, a NAV sajtóreferense. Az ellenőrök általában a turisták által kedvelt üdülőhelyeken, strandokon, fesztiválokon, vendéglátóknál vizsgálódnak, de fokozott figyelmet fordítanak az internetes kereskedők, a szépészeti szolgáltatók és a személyszállítók adózási fegyelmére is.

Augusztus végéig tart a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) múlt hónap elején kezdődött országos nyári ellenőrzéssorozata. A hatóság főleg Budapesten és Pest megyében ellenőrzi a gazdasági társaságokat.

Az adóellenőrök és a pénzügyőrök a fővárosban és Pest megyében is egész nyáron szinte mindenhol jelen lesznek – mondta a G7-nek Katona Edit, a NAV sajtóreferense. Az adóhatóság embereinek megjelenésére a nap bármely szakában lehet számítani, akár munkaidőn túl is.

Az ellenőrök általában a turisták által kedvelt üdülőhelyeken, strandokon, nyári fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken, szezonális termékeket árusítóknál, idegenvezetési szolgáltatóknál, vendéglátóknál vizsgálódik. A korábbi évek gyakorlatához képest újdonság, hogy fokozott figyelmet fordítanak az internetes kereskedők, a szépészeti szolgáltatók és a személyszállítók adózási fegyelmére is.

Az ellenőrök elsősorban azt nézik, hogy a szolgáltatók, kereskedők adnak-e a bevételeikről számlát, illetve nyugtát, bejelentik-e az alkalmazottaikat, igazolni tudják-e az áruik eredetét és hogy a jövedéki terméke forgalmazásával kapcsolatos szabályokat betartják-e.

A NAV célja a gazdaság fehérítése, a költségvetési bevételek biztosítása, valamint a tisztességes verseny biztosítása, azzal, hogy nem engedi előnyhöz jutni az adójukat elcsaló cégeket a befizetéseiket teljesítőkkel szemben. Katona Edit hozzátette, a hatóság szándéka szerint az ellenőrzések a jogkövető magatartás elősegítése mellett a megelőzést is szolgálják.

A NAV több állami szervvel együtt, így a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (NÉBIH) ellenőrzi az út menti zöldség- és gyümölcsárusokat, ugyanakkor a lovagoltatással, kajak-kenu bérbeadásával, a kalandparkot üzemeltetők és a horgász tavak üzemeltetői is vizsgálat alá kerülhetnek.

A szabálytalanságokat egymillió forintig terjedő pénzbírsággal bünteti az adóhivatal, visszaesés esetén pedig ideiglenes bezárásra is ítélhetnek cégeket. A leggyakoribb szabálytalanság eddig a számla- és nyugtaadási kötelezettség teljesítésének elmulasztása volt. A második leggyakoribb szabálytalanság a foglalkoztatottak bejelentésének elmaradása.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk