Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. November 15. 14:28, kedd | Életmód
Forrás: http://www.webbeteg.hu/

Akármit nem veszünk be! - fájdalomcsillapításnál a minőség számít

Akármit nem veszünk be! - fájdalomcsillapításnál a minőség számít

A magyaroknál a legfőbb szempont, amikor fájdalomcsillapítót választanak, hogy a gyógyszer gyorsan hasson, és ne legyen sok mellékhatása- az ár meglepő módon jóval kevésbé fontos tényező.

Derül ki abból a felmérésből, amelyet a WEBBeteg.hu olvasói körében végzett.

A kérdések arra is rávilágítottak, hogy csak a megkérdezettek csupán ötöde kér tanácsot orvostól, vagy gyógyszerésztől és inkább a megszokott gyógyszerrel csillapítja fájdalmát.

Fejfájásra és mozgásszervi fájdalmakra veszünk be gyógyszert
A válaszadók saját bevallásuk szerint leggyakrabban olyan hétköznapi fájdalmak esetén nyúlnak gyógyszerhez, mint a fejfájás (34%), a mozgásszervi fájdalmak (28%) vagy a fogfájás(12%).

Meglepő, hogy enyhe fájdalomra nem vesznek be azonnal gyógyszereket, csak ha magától nem szűnik a fájdalom, amely a korábbi magyar gyógyszerfogyasztási szokásokat tekintve újdonság.

Ragaszkodunk az eddig bevált fájdalomcsillapítóhoz

Azt is elmondhatjuk a megkérdezettek válaszai alapján, hogy kifejezetten erős fájdalom esetén is inkább saját eddigi tapasztalataikra hagyatkoznak, minthogy orvost, gyógyszerészt kérdezzenek meg. Ezen belül két vezető csoportot találtunk: a megkérdezettek több mint fele (56%) azt a fájdalomcsillapítót használja, amelyik az éppen jelentkező fájdalomra már jól bevált, míg a másik csoport (19%) egyféle általános fájdalomcsillapítót használ.

A vízben oldódó gyógyszerek kevéssé ismertek

Kitűnt, hogy jóval kevésbé ismertek az új gyógyszer-kiszerelések, így csak odáig terjed a tudatosság, hogy sokan a régről ismert gyógyszerek és kiszerelések mellett döntenek. Az emberek számára fontos, hogy a fájdalomcsillapító gyorsan hasson, mégis a szilárd gyógyszerformákat (tabletta, kapszula) részesítik előnyben a vízben oldódó gyógyszerekkel szemben (vízben oldódó szuszpenzió, pezsgőtabletta), amelyek gyorsabban szívódnak fel, így hatásuk is hamarabb jelentkezik. A felmérés szerint az emberek egyharmadának mindegy, hogy milyen a gyógyszer kiszerelése.

A felmérésből az is kiderül, hogy sokan megszokások alapján választanak fájdalomcsillapítót, azonban ha orvostól kérnének tanácsot, annak segítségével az adott fájdalom megszüntetésére való gyógyszerhez juthatnának, amellyel hatékonyabban kezelhetnék a fájdalmat.

A felmérés 2011 októberében készült a WEBBeteg.hu olvasói körében online kérdőív formájában. A Nagy Fájdalomtesztet 1651 olvasó töltötte ki, a felmérés nem reprezentatív.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.