Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. December 14. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Akár egy nap alatt alkalmazkodhatnak a mikrobák az étrend-változásokhoz

Akár egy nap alatt alkalmazkodhatnak a mikrobák az étrend-változásokhoz

Régóta úgy ismert, hogy az emberi bél mikrobáknak hosszú időbe telik, mire alkalmazkodnak bizonyos étrendi változásokhoz, de egy új tanulmány szerint ez az alkalmazkodás akár egy nap alatt is megtörténhet - írja a Medscape.

Számos krónikus betegség összefügg a táplálkozással és az emésztéssel, ilyen az elhízás, vagy a gyulladásos bélbetegség. Ilyenkor rendkívül fontos az életmód, beleértve az étrend-változást. Egy kutatócsoport ezúttal azt vizsgálta, hogy a bélben található mikrobák milyen gyorsan alkalmazkodnak ehhez az étrendi változásokhoz egy teljesen állati-eredetű étrendről a növényire való áttéréskor.

Ehhez 21-33 év közötti tíz pácienst vontak be a tanulmányba, akiknek BMI értéke, vagyis a testtömeg-indexe 19-32 között mozgott, tehát volt közöttük vékony és súlyfelesleggel küzdők is.

Az állati eredetű étrendbe hús, sajt és tojás tartozik bele, még a növényi eredetűbe magvak, hüvelyesek, zöldségek és gyümölcsök. A húsevőknek több fehérjét kell megemészteniük, még a növényevőknek több szénhidrátot.

A tíz résztvevő fele állati, másik fele növényi étrendet követett. Bár egyenlő kalóriamennyiséget vittek be szervezetükbe, csak az előbbi csoportnál figyeltek meg némi súlycsökkenést. Ugyanakkor mivel a tanulmány, miszerint a mikrobák akár egy nap alatt is alkalmazkodnak az étrend-változáshoz, egy viszonylag új felfedezés, ráadásul kis számú mintán alapul, ezért további kutatásokat fognak végezni a témában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között: