Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Október 17. 07:29, hétfő | Kék hírek
Forrás: HírTV

Akár 3 év szabadságvesztést is kaphatnak

Akár 3 év szabadságvesztést is kaphatnak

Idén már 400 eljárást indított a rendőrség azok ellen, akik rokkantkártyával élnek vissza. A csalók ellen közokirat-hamisítás miatt indul eljárás, akár 3 év szabadságvesztést is kiszabhatnak rájuk.

A legtöbb visszaélés a fővárosban történik, de a nagyobb vidéki városokban is egyre több ilyen esetről számolnak be a fogyatékkal élő emberek helyi érdekképviseletei.

Belvárosi butikosok és vásárlók előszeretettel veszik igénybe a táblákkal is megjelölt parkolóhelyeket. A mozgáskorlátozottak győri egyesületének vezetője szerint a szlovák rendszámú autók tulajdonosai közül is egyre több rendelkezik rokkantkártyával. Szabó János, a Mozgáskorlátozottak Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületének elnöke azt mondja, a tilos parkolások miatt levelet is írt már a rendőrségnek, ahol azonban úgy reagáltak, hogy Győrben elenyésző az ilyen esetek és visszaélések száma. „Azt válaszolta, hogy csak két alkalommal indítottak eljárást. Ezt abszolút kevésnek találom. Nem azért, hogy több legyen a büntetés, hanem ez nem fedi a tapasztaltak alapján a valós ellenőrzési eredményeket” – mondta az elnök.

A szomszédos Komárom-Esztergom megyében is rendszeresen ellenőrzik a rokkantkártya-visszaéléseket, de kirívóan sok szabálysértésről ott sem tudtak beszámolni. „Mivel a rokkantigazolvány közokiratnak minősül, közokirat-hamisítás bűncselekményét követi el az, aki hamis közokiratot készít, vagy annak tartalmát meghamisítja, illetve ha hamis vagy hamisított, illetőleg más nevére szóló valódi közokiratot felhasznál. Ezen bűncselekmény elkövetése 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő” – nyilatkozta Léber Gabriella, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Az érintettek szerint a rokkantkártyák újbóli ellenőrzése is időszerű volna, ám sajtóértesülések szerint a kormány egyelőre leállította a jogosultságok felülvizsgálatát, mert az ehhez szükséges jogszabályi háttér még nem áll rendelkezésre. (da)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:51, kedd | Kék hírek

Drogterjesztői hálózatot számolt fel a rendőrség

Drogterjesztői hálózatot számolt fel egy időben, több összehangolt rajtaütéssel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége és a Pest vármegyei rendőrség

2024. Április 15. 14:14, hétfő | Kék hírek

Pillangókéssel szúrta meg, belehalt - Videó

Vádat emeltek az Erzsébet téri halálos késelés ügyében.

2024. Április 12. 14:19, péntek | Kék hírek

Több mint ezer liter alkoholos italt találtak a pénzügyőrök Nagylaknál

Több mint ezer liter alkoholos italt, valamint cigarettát találtak a pénzügyőrök Nagylaknál egy román furgonban - tájékoztatta Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.