Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2024. Április 07. 17:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Király Barbara

»Ahhoz, hogy elfelejtselek, egy egész életet kéne írnom.« - írja Vadász Lili a kisbetűs szakaszok című verses kötetében

»Ahhoz, hogy elfelejtselek, egy egész életet kéne írnom.« - írja Vadász Lili a kisbetűs szakaszok című verses kötetében

A Pápai SZC Acsády Ignác Technikum és Szakképző Iskola diákja, Vadász Lili első megjelent verses kötete, a kisbetűs szakaszok, melyben tombolnak a szerelem, a vágy, a szakítás, és az újrakezdés sorai.

Vadász Lili 2006-ban született Pápán. 12 éves korában nagy hatással volt rá Leiner Laura A Szent Johanna gimi című könyve, és Ady Endre munkássága. Akkor döntötte el, hogy ő is az írással szeretne foglalkozni. Több műfajjal is próbálkozott, végül a slam poetry-t érezte leginkább önazonosnak. 2018-ban kezdte el először publikálni műveit, és végül egy nehéz szakítás után döntött úgy, hogy szeretné megjelentetni kisbetűs szakaszok című verses kötetét. Nagy segítsége volt a Diákok a pegazus körben támogató közege.

A könyv 2023 októberében jelent meg az Irodalmi Rádió kiadásában.

A címe is ugyanúgy, mint a mű többi része, kisbetűvel íródott. Az oka az író szavait idézve az, hogy: „A nagy kezdőbetűben ott rejlik a kezdet, és aminek kezdete van, annak vége is, ezért egyelőre maradok a kisbetűknél.”

A kötet 99 cím nélküli versből áll. Ezeket három részre oszthatjuk.

Az első szakasz bemutatja, hogy milyen jó volt a szerelem. A mély érzéseket, amiket táplált egymás iránt az alkotó, és párja. Az örömöt és vágyat, ahogy a két fiatal kapcsolódik egymáshoz.

„annyira szeretlek csendben szeretni.
csak bámulni, csodálni, nem szólalni.
csillogó szememmel szeretetem sugározni.
újra és újra beléd szeretni
mert végülis úgy zuhantam beléd,
mint az ágról lehulló falevél a friss betonba.”

A második szakasz a szakításról szól. A hiányérzetről és a dühről, amit a másik fél iránt érez a költő. Izgalmas látni, ahogy a pozitív hasonlatokat negatívak váltják. Kézzelfogható a versekből a feszültség, amit a költemények írása közben érezhetett Lili.

„nem parancsolsz,
nem fenyegetsz,
nem ijesztgetsz,
nem ignorálsz,
nem hagysz sírni.
mert nem teheted.
nem engedtem meg, hogy megtedd,”

A harmadik szakaszban elérkezünk a gyógyuláshoz. Láthatjuk, hogy ami eddig kibírhatatlannak tűnt, azt igenis ki lehet bírni. Egy hatalmas csalódásból is ki lehet idővel lábalni. Jöhet az újrakezdés. Itt keverednek a negatív és pozitív érzések. Ugyan továbbra is látni az elkeseredettséget, mégis a pozitivitás dominál a sorok között. Az önszeretet fontossága.

„ez kellett ahhoz, hogy gyógyuljak.
és el kellett rontanunk, hogy jól legyek.”

Összeségében egy nagyon érdekes történetet olvashatunk, versekben megírva. Jó, hogy betekintést nyerhetünk az író ezen életszakaszába. Megjárhatjuk vele a magasságokat és a mélységeket is. A pápai lány ugyan pincérnek tanul, de az írással szeretne foglalkozni. Tervez több írótanfolyamra menni a közeljövőben, és egy második köteten is dolgozik.

Király Barbara

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:35, péntek | Helyi

Bölcsődét avattak Mihályházán

Biztonságos és kiszámítható környezetet teremt a kormány a családok számára - hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára pénteken a Manóvár Mini Bölcsőde átadása Mihályházán.

2024. Május 03. 09:32, péntek | Helyi

Grőber Attila: Több mint 20 millió forintba került a most felbontásra kerülő, tavaly megépített aszfalt a Kossuth utcán

Az ellenzéki polgármesterjelölt szerint tervezettebben és gondosabban kell egy várost fejleszteni.

2024. Május 03. 08:07, péntek | Helyi

Lezárja a MÁV az Acsádi úti vasúti átjárót

A lezárás idején sem gyalogosan, sem pedig közúti járművel nem lehet majd áthajtani a kereszteződésen.

2024. Május 02. 20:00, csütörtök | Helyi

Magyar Péter Pápán: Napról-napra többen vagyunk

Városunkba is ellátogatott Magyar Péter, a Talpra Magyarok közösségének vezetője, a TISZA párt alelnöke, aki mintegy ezer fős tömeg előtt tartott politikai nagygyűlést.