Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2021. Február 24. 11:37, szerda | Helyi
Forrás: Katasztrófavédelem

Aggasztóan sok a kéménytűz a megyében

Aggasztóan sok a kéménytűz a megyében

Az idei évben már 24 esetben kellett vonulniuk a Veszprém megyei tűzoltóknak kéménytűzhöz.

Bár már enyhül az időjárás mégsem ért véget a fűtési szezon. Továbbra is igénybe vannak véve fűtőberendezéseink. A fűtési időszak egyik legnagyobb kockázatát azonban éppen a kéményeink elhanyagoltsága jelenti. Az idei évben már 24 esetben kellett vonulniuk a Veszprém megyei tűzoltóknak kéménytűzhöz.

Komoly veszélynek teszik ki otthonukat és szeretteiket azok, akik úgy fűtenek, hogy elmulasztották a fűtőeszközük karbantartását, vagy nem megfelelő tüzelőanyagot használnak. Ilyenkor a kéményben izzó korom meggyulladhat, ami könnyen átterjed a tetőre, vagy a tüzelőberendezés mellett tárolt éghető anyagok miatt az egész lakásra.

Folyamatosan nő azon háztartások száma, ahol szilárd tüzelőanyaggal fűtenek. Szilárd anyagok vagy olaj égetésekor keletkező korom pedig lerakódik a kémény falára. Az egyre vastagabb koromréteg leszűkíti a kémény belső kerületét, magas hő hatására ez a lerakódás akár meg is gyulladhat.

Gyakori, hogy az emberek nem olyan anyaggal fűtenek, mint amilyen tüzelőanyag elégetésére az adott fűtőeszközt megtervezték, esetleg nem tartják karban, nem tisztítják fűtőberendezésüket. A nem rendeltetésszerű használat jelentős anyagi kárral és esetenként súlyos sérülésekkel járó tűzesetekhez is vezethet. Több korom rakódik le az olyan égéstermék-elvezető rendszerben, amelyben hulladékot vagy más, nem megfelelő tüzelőanyagot – lakkozott, festett, vagy nedves fát – égetnek. A lerakódott koromréteg fűtés során izzani kezd, meggyullad és akár kéménytűzhöz is vezethet, a kéményről pedig a tűz másodpercek alatt átterjedhet a ház tetőszerkezetére és egyéb részeire.

A lerakódott korom eltávolításával, a fűtőeszköz és a kémény karbantartásával megelőzhetők a kéménytüzek. A fűtőeszköz takarításához hívjanak szakembert, a kémény tisztítását pedig tegyék lehetővé a kéményseprők részére. A katasztrófavédelem kéményseprő-ipari szerve elérhető a http://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ weboldalon vagy a 1818-as telefonszámon a 9.1-es menüpont alatt.

Ha pedig kéménytüzet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó telefonszámot!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.