Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2014. Július 22. 15:00, kedd | Belföld

Adósmentő csomag – még most kellene lépni a lakáshiteleseknek?

Adósmentő csomag – még most kellene lépni a lakáshiteleseknek?

Az Alkotmánybíróság döntése alapján mind az egyoldalú kamatemelések, mind pedig a devizahiteleknél tisztességtelen az árfolyamrés alkalmazása. A szakértő szerint viszont az adósok tévedésben vannak...

Az Alkotmánybíróság döntése alapján mind az egyoldalú kamatemelések, mind pedig a devizahiteleknél tisztességtelen az árfolyamrés alkalmazása. A szakértő szerint viszont az adósok tévedésben vannak, ha azt hiszik, hogy a törvény hatására sokkal könnyebb lesz a helyzetük, és talán jobb lenne, ha még időben megállapodnának a bankkal.

Elképzelhető, hogy nagy csalódás éri majd az adósokat, amikor végül kiderül, hogy mennyi jár nekik vissza az adósmentő csomag révén, mennyivel csökkennek a törlesztőrészleteik, és hogy a fennálló tőketartozás továbbra is komoly összeg marad. Habár a Magyar Nemzeti Bank a kamatemelések és az árfolyamrés miatti együttes és teljes visszatérítés összegét 600-900 milliárd forint közé teszi, ez nem biztos, hogy elegendő lesz egy-egy adós számára ahhoz, hogy a problémája megoldódjon.

Mennyivel lesz könnyebb az adósmentő csomag révén?

Az árfolyamrés alkalmazásával kapcsolatban napvilágot látott számítások szerint az adósmentő csomag a fennálló tőketartozáshoz viszonyítva egy egészen kicsi, egyszeri kifizetést hozhat a devizaadósoknak. Az egyoldalú kamatemelések kompenzálása révén ugyan ennél azért lényegesen magasabb összeggel számolhat egy tipikus lakáshiteles, de minden adós helyzete más és más.

Emellett a havi törlesztőrészlet kis mértékű csökkenésére is számítani lehet, mert levonják belőle a kamatemelések miatti többletet, de ezzel együtt is a legtöbb lakáshiteles számára magasabb marad a törlesztőrészlet összege, mint amit az adós, vagy az egész család költségvetése hosszú távon elbír. A részletes elszámolások pedig őszre maradnak.

Nyakunkon marad a hitel

Nagyon sokan azt gondolják, hogy most ugyan van még egy komoly méretű lakáshitelük, de ez holnapra elrepül a kormány adósmentő csomagjának köszönhetően. Ez azonban nincs így - hangsúlyozta Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák tulajdonos-ügyvezetője.

A ma mondjuk 10-12 millió forintos hitelt ugyan lehet, hogy a bank újraszámolja, és sor kerül visszatérítésre is az árfolyamrés miatt, mindezek eredményeként még mindig marad egy 8-10 millió forintos hitel az adósok nyakán, sok esetben ennél kisebb piaci értékű ingatlanon. Viszont, ha ennek törlesztőrészleteit nem fizeti rendesen az adós - márpedig nagyon sok hitelesnek nem a törlesztőrészletek nagyságával, hanem bármekkora törlesztőrészlettel gondja van a megváltozott élethelyzete miatt -, akkor jövő tavasszal ugyanúgy felmondja a hitelét a bank, mint ha nem is lett volna adósmentő csomag - teszi hozzá a szakértő.

Egyszerűbb lehet most megegyezni

Balla Ákos arra hívta fel a figyelmet, hogy lehet, hogy ugyanezt az állapotot el tudná érni most olyan módon is az ügyfél, hogy egyszerűen besétál a bankjához és megállapodik vele, miután keresett egy vevőt és szerzett egy vételi ajánlatot a lakására, és lehet, hogy nem 10 millióról, hanem 8 millióról tud beszélni a bankjával.

Ennek oka az, hogy jelenleg az adósmentés miatt a bankok számára is egy lebegő állapot alakult ki, vagyis az adósok alkupozíciója most még jó. Viszont jövő tavasszal akár be is jelentheti azt a kormány, hogy “sajnos nincs több kedvezmény, nincs több moratórium, mert adtunk végtörlesztést, adtunk árfolyamgátat, devizahiteles-mentést, de most itt a vége.”. Ettől kezdve viszont már nem lesz lehetőség semmilyen alkura, innentől már nem ingatlanügyi megoldás, hanem pénzügyi döntés születhet csak.

A szakértő úgy gondolja, hogy ez egy elképzelhető forgatókönyv, mely akár jövő tavasszal meg is valósulhat. Ekkortól kezdve várhatóan a bank fog már megegyezni a magánszeméllyel, mégpedig további kedvezmények nélkül. Most kell tehát azoknak a helyzetét saját maguknak előrébb mozdítani, akik úgy látják, hogy ezzel az adósmentő csomaggal nem rendeződik olyan szinten a helyzetük, hogy a törlesztőrészleteket a teljes futamidő alatt majd pontosan tudják fizetni. Mert a törlesztőrészlet nem lesz az eredeti összeg fele, vagy harmada, és nem fog eltűnni, mindössze néhány százalékkal csökken a tőke összege.

Jövőre dömping lehet lakásokból

Amit ma át kell gondolnia a lakáshiteleseknek, hogy ezzel a helyzettel, ilyen körülmények között együtt tud-e élni a továbbiakban. Mert ha nem, akkor minél előbb piacra kellene vinnie a lakását, hiszen annál jobban jár, minél gyorsabban lép. Ha ezt a lépést csak jövőre, vagy ezt követően teszi meg kényszerűségből, akkor esetleg pont a moratórium alól felszabaduló ingatlanok dömpingidőszakában kerülne ki a lakása a piacra.

A Balla Ingatlanirodák tulajdonos-ügyvezetője ezért azt tanácsolja, hogy most kellene annak cselekednie, akinek ingatlanügye van, most kellene döntést hoznia az eladásról, szerezni egy vevőt és megállapodni a bankkal. Mert ha ezt nem most, vagy a közeli jövőben teszi meg, akkor neki jövőre már nem ingatlanügye, hanem bankügye lehet, ami viszont már nem feltétlenül az ő hatáskörén belüli döntést eredményezhet.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.