Városlista
2020. május 30, szombat - Zsanett, Janka

Hírek

2017. Január 24. 09:03, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), Pápa-ma.hu

Adományt gyűjtenek a leégett iskolának

Adományt gyűjtenek a leégett iskolának

Január 9-én eddig ismeretlen okok miatt tűz ütött ki a Kovászna megyei Kommandó általános iskolájának épületében.

A fából készült épület 25 százaléka a lángok martalékává vált, de megrongálódott az épület többi része is. Az oltás egész éjszaka zajlott, a helyiek közül több mint háromszázan csatlakoztak a segítőkhöz és információink szerint a tűz megfékezésében közreműködött az a tűzoltóautó is, melyet a pápai tűzoltók és városunk adományozott a Kommandóval szomszédos Kovászna településnek, mely Pápa testvérvárosa.

Veszprém megyében - mely Kovászna megye testvérmegyéje – a megyei önkormányzat adománygyűjtést indított, ehhez Pápa városa is csatlakozott. A segítségnyújtásról hétfőn tartott sajtótájékoztatót a Városházán Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke és Áldozó Tamás polgármester.

Polgárdy Imre, a katasztrófa híre hallatán azonnal felvette a kapcsolatot Kovászna megye vezetőjével és Kommandó település polgármesterével, s a megye nevében – Magyarországról első megyeként – ajánlotta segítségét a település és az iskola számára. Mint mondta, úgy gondolták, hogy a pénzbeli segítség lehet a legjobb megoldás, ezért adománygyűjtést hirdettek.

-A megyei önkormányzat külön számlát nyitott az adományok számára és arra kérjük a megye önkormányzatait, hogy lehetőségük szerint segítsék a gyűjtésünket. Természetesen a kérés a megye vállalkozásaira és magánszemélyeire is vonatkozik – fogalmazott a megyei közgyűlés elnöke. Polgárdy Imre hozzátette, a február 18-ai megyebál – melynek díszvendége Pápa városa lesz – bevételét is a kommandói iskola újjáépítése céljára ajánlják fel.

Az elnök szavait kiegészítve Áldozó Tamás polgármester elmondta, Pápa testvérvárosa, Kovászna az 1000 éves határhoz közel, a Kárpátok délkeltei karéjában található, közvetlenül Kommandó mellett, mely az 1000 éves határon fekszik. A két település szomszédos egymással, mégis egy nehezen járható szerpentin köti össze őket. A szerencsétlenül járt több mint ezerfős településen a munkanélküliség gyakorlatilag 100 százalékos, tömegközlekedés nem kapcsolja be a nagyobb településekhez, ezért ott az általános iskolát befejező diákok számára a továbbtanulás szinte lehetetlen, hiszen a segélyből élő szülők nem tudják finanszírozni a líceumot gyermekeik számára.
-Az egyetlen tanulási lehetősége ennek a településnek az általános iskola, mely leégett. Azt gondolom, ennek az iskolának a jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Hiszem, hogy a Pápáról Kovásznára került tűzoltóautó közreműködése a tűz oltásában azt jelenti, hogy mi már eddig is sokat tettünk e katasztrófa megfékezéséért. De bizonyára sokan vannak Pápán is olyan szervezetek, magánszemélyek, akik fontosnak tartják azt, hogy ez a magyar iskola a jövőben is működni tudjon és a jövőben is magyar embereket neveljen – emelte ki a városvezető. Áldozó Tamás polgármester hozzátette, a képviselő-testület február 3-ai ülésén megtárgyalják azt az előterjesztést, miszerint a város is segítséget nyújt a leégett iskola újjáépítéséhez. A polgármester azt kérte a pápaiaktól, hogy a megyei közgyűlés által létrehozott számlaszámra utalják el adományaikat.
Ez a számlaszám a következő: 10048005-00319119-00000093.

A sajtótájékoztatón újságíró kérdés merült fel arról, hogy a közelmúltban leégett Szalmavári utcai ház tulajdonosának is segített-e a város. Áldozó Tamás válaszában elmondta, a leégett ház tulajdonosának háziorvosa tájékoztatta őt, hogy a sérültet hamarosan kiengedik a kórházból és nincs hová mennie.
-Az önkormányzati jelzőrendszer ezúttal is példaértékűen működött és teljesítettük kötelezettségünket. A családsegítő munkatársa még január 10-én felkereste a sérültet és tájékoztatta, hogy milyen átmeneti és azonnali lehetőséget tud biztosítani a város a lakhatás megoldására. Ezekkel a lehetőségekkel a sérült nem kívánt élni, erről írásban már akkor nyilatkozott.

A polgármesternek lehetősége van arra, hogy a szociális támogatási rendszeren túl rendkívüli támogatást biztosítson a kérelmező részére. Mivel azonban a sérült ügyeinek intézésére senkinek nem adott meghatalmazást, ezért a felajánlott szállásokon túl akkor tudott a város számára érdemben segítséget nyújtani, amikor személyesen felkereste az önkormányzatot.
-Én ezzel a lehetőséggel azonnal éltem is és 100 ezer forint készpénzzel segítettük a sérült életének újraindítását – közölte Áldozó Tamás, hozzátéve, munkatársai készenlétben állnak és az önkormányzat rendelkezésre álló lehetőségeit biztosítják, ha további segítségre lesz szüksége a sérültnek.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 29. 16:25, péntek | Helyi

Súlyos baleset a 83-ason! 5 sérült, köztük egy 3 éves gyermek!

Személygépkocsi és teherautó ütközött a 83-as számú főút 59-es kilométerszelvényében, Győrszemere térségében.

2020. Május 29. 16:00, péntek | Helyi

Olvasónknak is volt egy balesete a 83-ason

Néhány órával a Győrszemerénél történt ütközést követően olvasónk is szerencsétlenül járt a 83-as úton.

2020. Május 29. 12:29, péntek | Helyi

Kiskocsit lopott a fiú, a rendőrök elfogták

A pápai rendőrök a bejelentést követő fél órán belül azonosították a 15 éves lovászpatonai fiatalt.

2020. Május 29. 12:28, péntek | Helyi

Bolti tolvajokat fogtak a rendőrök

A Pápai Rendőrkapitányságon lopás miatt indult büntetőeljárás egy 30 éves helyi és egy 16 éves bébi nő ellen.