Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. Március 29. 07:12, péntek | Belföld
Forrás: mti/Fotók: MTI/Bruzák Noémi

Áder János: a párizsi klímamegállapodás bajban van

Áder János: a párizsi klímamegállapodás bajban van

Párizs bajban van, a világ károsanyag-kibocsátása nagyobb, mint valaha - jelentette ki Áder János államfő csütörtökön az ENSZ-közgyűlés éghajlatváltozással és fenntartható fejlődéssel foglalkozó vitájában, New Yorkban.

A népességrobbanás nem állítható meg, ahogy a gazdasági növekedésről sem mondanak le az államok. Változásra van tehát szükség, ugyanazt a fejlődést kevesebb energiával és szén-dioxid-kibocsátással kell elérni - hangsúlyozta. Áder János szerint ezeken a területeken már rövid távon lehetőség van a cselekvésre.

A nap-, a szél-, a víz- vagy az atomenergia felhasználásának növelése nem elegendő. Korszerűbb, kevesebb energiát használó és kevesebb káros anyagot kibocsátó technológiával kell előállítani ugyanazt a terméket - fejtette ki az államfő, aki a hulladékok nagyobb arányú újrahasznosítását is szorgalmazta.

Az ENSZ-közgyűlés negyedszázada tárgyal, egyeztet a klímaváltozás veszélyeiről. Huszonöt éve nem találjuk a megoldást arra, hogy miközben száz év alatt három és félszeresére emelkedett a Föld lakóinak száma, az energiafelhasználás megtízszereződött - tette hozzá.

"Az emberiség felfűti a bolygót a fosszilis energia felhasználásával, ezzel pedig egy tízezer éve fennálló egyensúlyi állapotot bont meg" - mondta Áder János.



Párizsban végre megszületett a megállapodás arról, hogyan tartható kordában a globális felmelegedés - emlékeztetett. Azóta egyre több energiát termel a világ a megújuló források felhasználásával, mégis ismét egyre nagyobb mértékben nő a károsanyag-kibocsátás, elsősorban az Egyesült Államokban, Kínában és Indiában - mondta a köztársasági elnök.

Az államfő - Abraham Lincoln egykori amerikai elnök szavait idézve - a gyors cselekvés szükségességét hangsúlyozta: "a holnap felelősségétől nem szabadulsz meg az által, ha e felelősséget ma elhárítod".

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben