Városlista
2024. április 21, vasárnap - Konrád

Hírek

2020. Február 06. 08:29, csütörtök | Helyi
Forrás: Pápa-ma.hu

A volt gázcseretelep helyén épül kutyafuttató Pápán

A volt gázcseretelep helyén épül kutyafuttató Pápán

Az atlétikai pálya után a kutyafuttató építése is megkezdődött a Téglagyári úti úgynevezett barnamezős beruházás keretében.

A munkák első napján még ugyan nem sok minden látszott a helyszínen, de hamarosan jelentősen átalakul az egykori gázcseretelep. Ezt az ingatlant alakítja át az önkormányzat a kutyások birodalmává - írja a Pápa-ma.hu. - Nem idegen ez a beruházás az önkormányzattól, ha belegondolunk abba, mennyi panasz, észrevétel érkezik hozzánk amiatt, hogy játszótereken vagy közterületeken sétáltatnak, futtatnak kutyát a kutyabarátok. Ahogy más településeken, úgy nálunk is el kell kezdeni ilyen szempontból is szétválasztani a közterület-használatot. Ez lesz az első példája Pápán ennek, ide kimondottan majd csak a kutyásokat várjuk - közölte hírportálunkkal dr. Áldozó Tamás polgármester a munkálatok kapcsán. A helyszín kiválasztása tudatos volt, amikor a barnamezős projekt (hivatalos nevén Felhagyott ipari-szolgáltató peremterület környezeti rehabilitációja) területét lehatárolták az volt a cél, hogy használaton kívüli ipari területek tűnjenek el vagy újuljanak meg, a régi gázcsere telep pedig illeszkedett ebbe az elképzelésbe.

Az 55 millió forintos beruházás keretében az épület teljesen nem tűnik el, egy része megmarad, megújul és kiszolgálója lesz az agility pályának - tudtuk meg. Dr. Áldozó Tamás hangsúlyozta, számít arra, hogy az egyesületekbe tömörült kutyatartók, kutyabarátok nemcsak az előkészítés során voltak az önkormányzat partnerei, hanem majd a hosszútávú működtetésben is azok lesznek. Az előkészítésnél ugyanis kikérték a városban működő kutyás szervezetek véleményét is a terület rehabilitációjáról és az új funkció elemeiről, így készült el végleges terv a kutyás parkról.

Eszerint a meglévő épület kétharmadát lebontják, az utca felőli egyharmadát viszont megtartják és felújítják. A 100 négyzetméteres épületben két raktárhelyiséget és vizesblokkot alakítanak ki a pálya kiszolgálására, körben feljárókat építenek - tudtuk meg Rádi Róberttől, a projekteket koordináló Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. ügyvezetőjétől.
-A megmaradó épület körüli, jelenleg elhanyagolt területet megtisztítjuk a felesleges, tájidegen és beteg növényzettől, hiszen itt lesz a kutyafuttató és agility pálya - ismertette a terveket az ügyvezető. A területre fix és mobil eszközöket telepítenek, kimondottan a kutyások számára és lesz egy olyan hely is a kert sarkában, mely a kutyák ürülékének elhelyezésére szolgál.

A kivitelezési munkák a bontással indultak, ez kezdődött meg ma és folytatódik a következő hetekben, ezzel párhuzamosan a kivágásra ítélt növényzet eltávolítása is megindul, majd az épület felújításával és a zöldfelület rendezésével folytatják az építők a beruházást. A kivitelezés végén helyezik majd el az agility park mobil és fix elemeit. A munkálatokra 10 hónap állrendelkezésre, vagyis a december végi szerződéskötéstől számítva október végére kell elkészülnie a beruházásnak.
A teljes barnamezős projekt tartalmazza az atlétikai centrum megépítését, a Schwenczel rét környezeti megújítását és új funkcióval értékes területté alakítását, valamint ennek az agility parknak a létrehozását. A tervezett áron 3 milliárdos projektből ez a legkisebb költségigényű, 55 millió forintot fordítanak a volt gázcseretelep területére.

A városvezető számít arra, hogy itt olyan magatartásminták mutatkoznak meg, amit később más területeken is hasznosítani tudnak, hiszen a város más részein is lenne igény hasonló létesítményre, a Huszár lakótelepen és az Igal környékén pedig lenne is ilyeneknek hely, vagyis az önkormányzatnak szándékában áll folytatni ezt a közterület elkülönítést a kutyások számára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 21. 11:00, vasárnap | Helyi

Kiszakadt a gólzsák, 14 gólt lőtt a Perutz!

Futballmeccsen meglehetősen ritkán látni ennyire sok gólt, az elmúlt mérkőzéseken tapasztalt rossz helyzetkihasználás most átfordult a csapatnál.

2024. Április 20. 20:54, szombat | Helyi

Bemutatkoztak a Fidesz-KDNP jelöltjei - Videó

Rövid videókban az látható, amint az egyes körzetek jelöltjei felolvassák bemutatkozásukat.

2024. Április 20. 09:18, szombat | Helyi

Később túrják fel a Vásár utcát

Bár április elején azt jelentették be, hogy néhány hét múlva megkezdődik az úttest felbontása és a vízvezetékek cseréje, most mégis úgy döntöttek, hogy a nyári szünetig várnak vele.

2024. Április 20. 08:55, szombat | Helyi

Kis híján megölte a saját édesanyját a Pápa környéki faluban! - Videó

Emberölés bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás egy 39 éves Pápa környéki lakossal szemben.