Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2016. December 29. 08:15, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu - EpVE

A városbarátság nem bal- vagy jobboldaliság kérdése!

A városbarátság nem bal- vagy jobboldaliság kérdése!

Életre hívása óta működésének második esztendejébe lépett az „Elsősorban pápai” - Városbarát Egylet.

Az alakulás óta eltelt időszak és az elkövetkezendő teendők összegzésére kértük Kerecsényi Zoltánt, az egylet alapító-ügyvivőjét.

Valljuk, hogy a városbarátság, a lokálpatriotizmus nem bal- vagy jobboldaliság kérdése; a helyi patriotizmusnak egyfajta erősítő életfelfogásnak kellene lennie. Elsősorban pápaiak vagyunk, s csak azután valamilyen politikai platformhoz tartozók. Én ezt tartom szemeim előtt, s elsősorban pápai önkormányzati képviselő vagyok. A város az első, azután jön az összes többi minden. Az „Elsősorban pápai” - Városbarát Egyletet éppen azért hívtam életre barátaimmal – akik közt természetesen vannak különféle színű, felfogású embertársaink –, hogy ezen megkergült világunkban az egészséges helyi patriotizmus, alapvető, közös identitásunk, pápaiságunk által valahogyan megpróbáljunk közelíteni emberileg egymáshoz, hogy közös helyi ügyek mentén találjunk normális, emberi hangot a városbarátság égisze alatt. Szerintem ezt kell erősíteni mindannyiunknak – a bármilyen politikai oldalon állóknak – elsősorban pápaiként!

Ennek szellemében emlékeztettünk 2016-ban évfordulóján Rab Zsuzsa költőnőre, Földy József klasszika-filológusra, Antal Géza püspökre, díszpolgárra, Kis Ernő helytörténészre, Batthyány özvegyére, Zichy Antóniára, valamint Petőfire és Jókaira, Pápára érkezésük 175. évfordulójára. Illyés Gyula jogutódainak engedélyével egy kis külön füzetben közreadtuk a nagy író 80 esztendővel ezelőtt megjelent Petőfi-tanulmányának pápai részleteit. Emléktáblával jelöltük meg az Aradi utcában az egykori fiókkönyvtár épületét. Emlékeztettünk a pápai Március 15. téren kerek 120 és 85 esztendeje álló millenniumi honvéd-, Petőfi és Jókai szobrokra.
Nemrég pedig útjára indítottuk dr. Áldozó Tamás polgármester úr fővédnökségével, valamint Kanozsainé dr. Pék Mária címzetes főjegyző asszony védnökségével a Kossuth-Emlékprojekt címet viselő, egy éven át tartó programsorozatunkat Kossuth Lajos születésének 215., pápai díszpolgárrá választásának 130. évfordulójához kötődően. Ezekre a szép évfordulókra fővédnök úr és védnök asszony az elmúlt hónap során egy nagyon szép, a pápai iskolák osztályfőnökeinek szóló levéllel, s egy-egy Kossuthos emlékbélyegzővel ellátott emléklappal hívta fel a pápai tanulóifjúság figyelmét.

Pápa városa mindig is nagy szerepet vállalt a kossuthi hagyományok ápolásában, fennmaradásában. Ez a legközelibb időszakig is igaz, hisz sokan emlékezhetünk arra, hogy a forradalom és szabadságharc 150. (1998-1999), illetve Kossuth Lajos születésének 200. évfordulóját (2002) is jelentős programokkal segítette elő a város. Sajnos, azóta sokan itt hagytak bennünket. Ezért az Emlékprojektet H. Szabó Lajos helytörténész emlékének is ajánljuk, a 2017 március idusára meghirdetett ifjúsági-honismereti Kossuth-vetélkedővel reá és az általa kerek 20 éve, 1997-ben Pápán megrendezett Országos Kossuth-Táborra is emlékeztetni kívánunk. A vetélkedő előkészítésében ezidáig – a feladatlapok összeállításában – nélkülözhetetlen segítséget nyújtott dr. Hermann István igazgató úr, képviselőtársam, Váminé Molnár Emma könyvtáros, Vennes Gyöngyi önkéntes, Nagy L. István múzeumigazgató pedig elvállalta a zsűrielnökséget, s a szervezésben közreműködnek a Jókai Kör és Bajtársi Klub részéről is páran.

Kossuth-Emlékprojektünk a Reformáció 500. évében, az 1848/49. évi polgári forradalom és szabadságharc zászlóbontásának 170. évfordulóját (2018) megelőző egy esztendőben ráhangolódásként fel akarja hívni a figyelmet Pápa és környéke még fellelhető kossuthi és ’48-as emlékeire, a 2017-ben évfordulós honvédhősök emlékeire. A projektben segítő önkéntesek ezen hősök környékbeli nyugvóhelyeit, emlékműveit – mintegy harminc helyet – fölkeresve emlékszalagokkal, koszorúkkal jelölik meg, felhívva egyik-másik rendbetételére, esetleg védetté nyilvánítására a helyiek figyelmét, hogy a 2018/19-es emlékéveket méltóképpen várhassák.

Alá szeretném húzni, hogy Emlékprojektünkhöz semmilyen állami-önkormányzati anyagi támogatást nem kértünk-kérünk és nem fogadunk el. A felmerülő költségeket Egyletünk önkéntesei zsebből összeadva finanszírozzák. Jómagam önkormányzati képviselőként is fontos feladatomnak érzem a projekt egyes elemeire fölhívni a figyelmet. Nem véletlenül nyújtottam be önálló képviselői indítványként városunk egykori neves személyiségei közül több ’48-as emlékjelének a Nemzeti Sírkert részévé való nyilváníttatásának ügyét. Mindig is értékalapú politizálásra törekedtem, s pápaiként elsősorban ehhez kívánom magamat tartani a jövőben is. Azt hiszem, erről már tanúbizonyságot tettem 2015-ben közreadott Magyarnak lenni – pápainak lenni címet viselő kis kötetemben is.

Sok pápai és környékbeli ’48-as és kossuthi évforduló közelít a 2017-es esztendőben. Többek közt a pápai sétálóutca 125 éve viseli Kossuth-kormányzó nevét és 175 éve lett Pápán Petrovicsból Petőfi.
2016 őszétől ezidáig már sok helyen jártunk a Kossuth-Emlékprojekt keretében. Szülőfalujában, Nagydémen megemlékeztünk a 135 esztendeje elhunyt Ihász Dánielről, Kossuth személyi titkáráról, Vanyolán a forradalmárok előfutáráról, a 170 esztendeje elhunyt Vajda Péterről, Bakonyság-Csárdapuszta kis kápolnájában a 175 éve zajlott Kossuth-házasság megáldásáról, Kossuth egyik házassági tanújáról, a 230 éve született Fáy Andrásról, Bakonytamásiban a 85 esztendős Kossuth Csárdáról, ahol Kossuth Lajos egy eredeti fotóját őrzik a Tatay-család leszármazottai. Gecsén a 110 éve elhunyt Éberhardt Károly tábornokról, Kossuth egykori barátjáról, ahol átadtuk a gecseieknek az első Éberhardt Károly-Emlékplakettet is, amelyet az Emlékprojekt 2016-2017-es program-folyama során a megrendezendő vetélkedő helyezettjeinek, Pápa jelenlegi díszpolgárainak is oda szeretnénk majd adományozni.

Egyletünk készíttetett két Kossuth-domborművet is, amelyet két járásbeli községnek fogunk ajándékozni, akik ezeket a Kossuth születési évforduló jegyében Kossuth nevét viselő utcáikban helyeznek majd el.
Orlay Petrich Soma festő, egykori pápai diák 195 éve született. Reá ma szinte semmi nem emlékeztet Pápán. Szeretnénk kezdeményezni, hogy Petőfi-Jókai mellett neki is legyen emlékjele a városban. A pápai ’48-as és kossuthi vonatkozásoknak regényeivel méltó emléket állító, pápai származású Somogyváry Gyula író A pirossapkás kislány című műve megjelenésének 75. évfordulójára egy Somogyváry-emlékfüzet és emléklap kiadását tervezzük. (Egy hónapja külön egyleti összejövetelt tartottunk Somogyváry tiszteletére a városi könyvtárban, majd Zsuppán István tanár úrral fölhívtuk a figyelmet a Kígyó utcában még álló ősi családi fészek megmentésére is, ahol akár egy méltó emlékhely is létesülhetne a neves író emlékére, de akár Pápa ’48-as emlékháza is létesülhetne benne, ha a távoli jövőben valahogy a város fölkarolná az épület megmenekítésének ügyét, s lehetne valahogy forrást találni a renoválásra…) Szeretnénk emlékeztetni az 1849-ben meglincselt pápai szabómesterre, Reguly Jánosra, illetve Klapka György pápai látogatásának 130. évfordulójára. Elhunytának 140. évfordulója lesz Plosszer Ferenc atyának, akinek feljegyzéseiből, a pápai Historia Domusból hitelesen tudunk1848/49 pápai történéseiről.
Tehát Kossuth Lajos 2017-es emlék-születésnapjáig, a 130. éves díszpolgársági évforduló-nap pápai megünnepléséig – melyre fővédnök úrral és védnök asszonnyal való előzetes tervezés szerint ünnepi képviselőtestületi ülés szerveződik majd – lesz miről és mire emlékezni-emlékeztetni honfitársainkat, s főként a helyi fiatalokat, akik a mai felnőtt pápaiaktól tanulják meg az emlékezés mikéntjét.

Fotó - pápa-ma.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:18, szombat | Helyi

Később túrják fel a Vásár utcát

Bár április elején azt jelentették be, hogy néhány hét múlva megkezdődik az úttest felbontása és a vízvezetékek cseréje, most mégis úgy döntöttek, hogy a nyári szünetig várnak vele.

2024. Április 20. 08:55, szombat | Helyi

Kis híján megölte a saját édesanyját a Pápa környéki faluban! - Videó

Emberölés bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás egy 39 éves Pápa környéki lakossal szemben.

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk