Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2017. Szeptember 28. 21:27, csütörtök | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

A város velünk épül - Lakossági fórum a Huszáron

A város velünk épül - Lakossági fórum a Huszáron

A már megkezdett orvosi rendelő felújítás részleteinek megismertetésére és a lakossági javaslatok meghallgatására hívott össze lakossági fórumot a pápai városvezetés a volt Huszár lakótelepen.

Mint ismeretes, a pápai önkormányzat TOP-os pályázaton 60 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a környéket ellátó orvosi rendelő felújítására. A TOP-os projektek közül elsőként, szeptember 19-én a munkaterület átadása is megtörtént, így már javában zajlik a munka az épületen. Jogos kérdésként merülhet fel, hogy miért tartanak lakossági fórumot most, amikor már dolgoznak a szakemberek és a tervek módosítására nincs lehetőség. Nos, ez esetben a beruházás uniós pénzből megvalósuló része feszes keretek között mozog, egy orvosi rendelőre szigorú előírások vonatkoznak, így korábban sem lett volna lehetőség javaslatok befogadására. Ellenben a már önkormányzati forrásból megújítandó parkolók, járdák és zöld területek vonatkozásában lehetőség van a lakossági igények beépítésére. Áldozó Tamás polgármestertől megtudtuk, valamennyi TOP-os projekt megkezdése előtt tervezik, hogy lakossági fórum keretében találkoznak a lakossággal. - Vannak olyan projektek, melyeket sokkal több rendezvény fog végig kísérni, gondolok például a zöld város projekt keretében, a Belső-Várkert faállományának megújítására vonatkozó kérdéskörre. Azt szeretnénk, hogyha időben, még egy-egy visszavonhatatlan beruházási aktus megkezdése előtt mindenki tisztában lehessen a várható fejleményekkel és azok miértjével. Meggyőződésem, hogy így tudjuk a projektekbe bevonni a pápaiakat és így tudjuk a projektek támogatóivá tenni, még a kételkedőket is - fogalmazott a városvezető.

Bocskay László, a térség önkormányzati képviselője a rendelő felújításának részleteit ismertette. Mint mondta, az épület kívül-belül megújul és ki is bővül. Kicserélik a nyílászárókat, szigetelik a falakat és a födémet és új kazánt szerelnek fel. 20 négyzetmétert hozzáépítenek a rendelőhöz, itt mozgáskorlátozottak számára használható mellékhelyiség és babakocsi tároló kap majd helyet. Újraalakítják a váróhelyiségeket is, hogy a betegek minél komfortosabb körülmények között várakozhassanak. A felújítás során a rendelőkben dolgozók munkakörülményei is javulnak, kis teakonyhákat alakítanak ki. Az épületben teljes körű festést végeznek, kicserélik az elektromos vezetékeket és korszerűsítik a villámvédelmi rendszert. A munkálatok végeztével jelentős csökkenni fog az épület fenntartási költsége is. Bocskay László hozzátette, a 20-án megkezdett munkálatok jól haladnak, így előre láthatóan a tervezettnél korábban, már 2018 első negyedévében elkészül a megszépült rendelő.

A lakossági kérdések közül egyébként csak néhány irányult a szóban forgó beruházásra. Süle Zsolt kérdésére válaszolva Áldozó Tamás polgármester elmondta, a tervek szerint több TOP-os projekt is ki fog egészülni saját forrásból megvalósuló fejlesztéssel, így például tervezik Piac tér környékének rendezését is. Elképzelhető, hogy külső forrás is rendelkezésre áll majd ezek finanszírozására, ám valószínűbb forgatókönyv, hogy hitelből teljesíti majd ezeket a vállalásokat az önkormányzat.

A fórumon a csekély számú érdeklődő inkább egyéb, a lakókörnyezetükkel kapcsolatos kérdésre várt választ, így az Acsády iskola környéki parkolási lehetőséggel, vagy járdaépítésekkel kapcsolatban érdeklődtek. Szóba került a piac, szintén TOP-os projekt keretében történő felújítása is. Ezzel kapcsolatban Áldozó Tamás kijelentette, a felújítási munkálatok alatt is minden piacnapon lesz vásár, sátor és faházak felállításával kívánják biztosítani az ehhez szükséges feltételeket. A beruházás keretében épül egy új, fedett vásárcsarnok, lesz egy oldalról nyitott és egy teljesen nyitott rész is. Azt tervezik, hogy előnyben részesítik majd a helyi őstermelőket a leendő piacon, melyet a város saját szervezetén keresztül kíván majd üzemeltetni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.