Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2014. Február 07. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A vakság szimulálásával javítható a hallás

A vakság szimulálásával javítható a hallás

A vakság mindenféle hátránya mellett elmondható, hogy a látáskárosult zenészeknek, mint Ray Charles vagy Stevie Wonder életre szóló zenei karriert futottak be, s az ő példájukra is hivatkozva sokan úgy vélik, vakság javítja a hallás kifinomultságát. Egy új, egereken végzett tanulmány szerint már egy hét vakság-szimulálás is javítja a hallást - írja a Fox News.

A kutatás során laboratóriumi körülmények között egereknek minimálisra csökkentették a látási képességét, s azt találták, hogy már egy hét után kimutatható mértékben javult a hallásuk.

Hey-Kyoung Lee, a John Hopkins Egyetem Agykutató Központjának professzora, a tanulmány szerzője egy sor kísérleti vizsgálatot végzett az egereken, miközben megfigyelte az állatok agyi aktivitását, különösen a látás és a hallás kódolásáért felelős területére fókuszálva.

A vakság szimulálása érdekében egészséges egereket egy hétre teljesen sötét szobába zártak. Ez idő alatt megfigyelték bizonyos hangokra adott válaszukat, miközben elemezték agyi aktivitásukat. Ezeket az eredményeket aztán összehasonlították a kontrollcsoport tagjaival, akik egy hétig normális, jól megvilágított környezetben voltak.

Azt találták, hogy azoknak az egereknek, akiknél vakságot szimuláltak, javult a hallókéregben lévő neuronok közötti kapcsolat, ami azt jelenti, hogy a beérkezett információkat az agy hatékonyabban tudta feldolgozni. A kutatók úgy vélik ideiglenes vakság-szimulálás javíthat a halláskárosultak állapotán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.