Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. Szeptember 24. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

A trojka 20 milliárd eurós rést talált a görög költségvetésben

A trojka 20 milliárd eurós rést talált a görög költségvetésben

A vártnál csaknem kétszer nagyobb, 20 milliárd eurós hiányt tártak fel a görög költségvetésben az euróövezeti válságállamnak hitelező trojka szakértői - írta vasárnap a Der Spiegel.

A német hetilap szerint az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői a görög reformok állását értékelő helyszíni ellenőrzés során jutottak arra a megállapításra, hogy a görög költségvetésben az idén 11,5 milliárd euró helyett 20 milliárd euró deficit keletkezhet.
A Der Spiegel szerint a görög kormány úgy véli, hogy egy újabb adósságleírással is lehetne javítani a helyzeten, és már többször érdeklődött is az euróövezeti társállamoknál, hogy elengednék-e az adósság egy részét. Erről írt pénteken a Financial Times Deutschland című német üzleti lap is, amely szerint egyeztetések kezdődtek a 2010-2011-es első görög hitelprogramban résztvevő euróóövezeti országok által kétoldalú szerződések révén biztosított 53 milliárd euró hitel törlesztésének részleges elengedéséről.
A trojka képviselői szeptember elején kezdték meg a 130 milliárd eurós második hitelprogram végrehajtásának ellenőrzését. Pénteken közölték, hogy egy hétre felfüggesztik a munkát. Az ellenőrzésről készülő jelentéstől függ, hogy Athén megkaphatja-e a hitel következő részletét.
A jelentést az eredeti menetrend szerint szeptemberben kellett volna elkészíteni, de a legutóbbi hírek szerint már azt fontolgatják, csak novemberben, az amerikai elnökválasztás után teszik közzé, hogy a jelentés miatt keletkező esetleges piaci megrázkódtatások ne befolyásolják az amerikai választást.

Címkék: Világgazdaság-EU

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.