Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. November 10. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

A szexuális úton átadható parazita még veszélyesebb, ha vírussal fertőzött

A szexuális úton átadható parazita még veszélyesebb, ha vírussal fertőzött

Egy különösen gyakori, szexuális úton átadható parazita még veszélyesebbé válik, amikor maga is vírussal fertőződik, noha benne nem tesz kárt a vírus - állapították meg amerikai kutatók.

A bostoni Harvard Egyetem és a Brigham és Női Kórház kutatói a trichomoniázist okozó ostoros egysejtűt tanulmányozták. A trichomoniázis gyakoribb, mint az összes bakteriális szexuális úton átadható betegség együttesen, évente világszerte mintegy 250 millió férfit és nőt érint. Becslések szerint a nők 20 százaléka átesik ezen a fertőzésen.
A parazitával megfertőződött emberek esendőbbé válnak más nemi úton átadható betegségekre is, maga a trichomoniázis pedig gyakran okoz a szövődményeként jelentkező gyulladás miatt a későbbiekben vetélést, koraszülést vagy terméketlenséget.
Raina Fichorova, a Harvard immunobiológusa csoportjával a parazita vírusfertőzését tanulmányozta. Kiderült, hogy a paraziták 80 százaléka fertőzött egy vírussal, amelyet egyszerűen trichomonasvírusnak neveznek. Úgy tűnik, hogy a vírus magának a parazitának nem árt, ám mint a vizsgálatok megmutatták, a vírussal fertőzött parazita fertőzése veszélyesebb az emberek számára.
Humán sejtkultúrákon, laboratóriumban vizsgálva a vírusos és nem vírusos parazita hatását kiderült, hogy ha magát a parazitát el is pusztítják például a metronidazol nevű antibiotikummal, az általa kibocsátott vírusok gyulladást keltenek a sejtekben. Maga a vírus nem árt az embernek, ám közvetíti a parazita gyulladáskeltő hatását, ezért a vírussal fertőzött parazita nagyobb veszélyt jelent.
"Az antibiotikummal való kezelés valójában még ront a dolgon, mert felerősíti a gyulladást" - idézte Fichorovát a LiveScience című ismeretterjesztő portál (http://www.livescience.com/24639-sexually-transmitted-parasite-virus.html). Ez a gyulladás magyarázza azt is, hogy a parazita miért teszi esendőbbé az embereket más szexuális úton átadható betegségekkel szemben.
"Ahhoz, hogy a trichomoniázist biztonságosan kezeljük, nemcsak a parazitát kell megtámadnunk, hanem ugyanakkor annak vírusát is" - tette hozzá Fichorova, aki tanulmányát a PLoS ONE című tudományos portálon tette közzé.

Címkék: Kultúra-tudomány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során