Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2018. Január 31. 16:59, szerda | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt), EpVE

A százhetvenedik március idusára készülnek

A százhetvenedik március idusára készülnek

Az "Elsősorban pápai"-Városbarát Egylet, valamint a pápai Jókai Mór Városi Könyvtár közös feladatairól tartott tájékoztatót január utolsó napján a városi könyvtár épületében Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő, városi képviselő, illetve Váminé Molnár Emma könyvtáros, melyekkel az 1848/49-es polgári forradalom és szabadságharc 170., Petőfi Sándor születésének 195., Jókai Mór Pápa város díszpolgárává választásának 125. évfordulói előtt kívánnak tisztelegni.

A tájékoztató-alkalmon bemutatásra került az a kis tizenöt oldalas rejtvényfüzet, melynek feladatsoraival főleg 1848 vezető márciusi ifjaira, Petőfire és Jókaira, azok pápai kötődéseire fókuszálnak. Az Egylet vezetője hangsúlyozta, hogy kisközösségük már két esztendővel ezelőtt felvállalta a lokális Petőfi-emlékek gondozását-fenntartását, idén már az esztendő első napján főhajtást tartottak, tavaly ősszel pedig ugyebár a költő unokatestvérére, Orlaira irányították rá a figyelmet. Kiemelten fontosnak érzik hangsúlyozni, hogy Petőfi Sándor Pápán vette fel a Petőfi nevet, itt "született", innen indult el igazán költőként, s itt ismerkedett meg,- kötött barátságot Jókai Mórral, s mindketten 1848 forradalmának elindítói voltak, erre pedig büszkén kell tekintenie minden pápainak. Ezért a kis rejtvényfüzet feladatai nem véletlenül szólnak főleg kettejükről, – így, ezzel kapcsolódik az "Elsősorban pápai"-Városbarát Egylet a Könyvtárral együttműködve az idei városi Jókai-emlékévhez is – emelte ki Kerecsényi Zoltán. De természetesen a két egykori jeles pápai ifjún kívül helyi és környékbeli '48-as vonatkozású feladatokkal is lehet találkozni a kis kiadványban, főként olyanokkal, amelyek a tavalyi Kossuth-Emlékprojekt során, illetve az év legelején ismertetett '48-as "emlékpontokat" érintik.

A könyvtár munkatársa, Váminé Molnár Emma szerint a rejtvényfüzettel egyéni- és csoportos megoldó-munkára, egy kis helyismereti, könyvtári kutatómunkára szeretnék sarkallni az érdeklődőket, elsősorban a fiatalabb nemzedékeket; a kitöltött rejtvényfüzet megoldásait 2018. március 5-ig várják személyesen leadva a Jókai Mór Városi Könyvtárba, vagy elektronikus úton beküldve. A rejtvényfüzet a könyvtárban átvehető, de szabadon letölthető és kinyomtatható a könyvtár honlapján megtalálható linkről is!
A rejtvényfüzet megoldásához az intézmény helyismereti gyűjteményében fellelhető irodalmakat ajánlják, többek között H. Szabó Lajos, Heitler László, Huszár János, Nádasdy Lajos, Mezei Zsolt munkáit, s ha igény lenne rá, szívesen állnak rendelkezésre '48-as vonatkozású városi és temetői séták megtartására is. (Az Egylet egyébként a kerek 170. évforduló reggelén, március 15-én a hajdani '48-as városvezetők, képviselők sírjaihoz virágelhelyezésre és gyertyagyújtásra hívja a rejtvényfüzet megoldóit, valamint az emlékezni szándékozókat /jelenlegi városvezetőket, képviselőket, polgárokat/ az Alsóvárosi- és Kálvária temetőkbe.)

A tájékoztató során ismertetésre került az az ugyancsak az Egylet és a Könyvtár közös szervezésében szerveződő program időpontja és felhívása, mely "170 perces felolvasó délután a 170. évforduló tiszteletére" címet viseli. 2018. március 13-án, délután 14.00 órától 170 percig tartó irodalmi felolvasó délutánra hívják-várják a szervezők a könyvtár Fapiac téri épületébe az előzetes jelentkezés alapján vállalkozó szelleműeket, akik kedvenc '48-as vonatkozású irodalmi szövegrészeik, vagy verseik felolvasásával ekképp, méltón kívánnak emlékezni és emlékeztetni a 170 esztendővel ezelőtt történtekre. A jelentkezőket a kiválasztott mű megnevezésével 2018. március 10-ig várják a könyvtárba, ahol az irodalmi művek kiválasztásához is kérhető segítség. A '48-as fölolvasó délután résztvevői emléklapot kapnak, illetve ekkor kerül majd sor a rejtvényfüzet helyes beküldői közül sorsolással kiválasztott öt szerencsés személy jutalmazására, valamint az Egylet által alapított, 1848 szellemi előfutárának tekintett, a Pápa mellett 210 esztendeje született költő-író-pedagógus, Vajda Péter nevét viselő emlékplakettjeinek átadására is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:33, vasárnap | Helyi

Katonai menetoszlopra kell számítani hétfőn Pápa térségében

Nemzetközi katonai logisztikai gyakorlat miatt érkeznek a járművek.

2024. Április 27. 07:59, szombat | Helyi

Elfogadta a rendőrség beszámolóját a Képviselő-testület

Rausz István rendőr ezredes 2024. április 25-én számolt be a rendőrkapitányság 2023. évi tevékenységéről.

2024. Április 27. 07:37, szombat | Helyi

A Helyi Választási Bizottság szerint jogsértést követtek el ellenzéki jelöltek

Molnár Bálintot, Kovács Józsefet, Grőber Attilát, Vonnák Andreát, Vadász Krisztinát és Kerti Györgyit marasztalták el, miután Áldozó Tamás kifogást nyújtott be velük szemben.

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.