Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. Február 09. 06:00, kedd | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

A szántóföldön a belvíz, a gyümölcsfáknál a lehűlés okozhat gondot

A szántóföldön a belvíz, a gyümölcsfáknál a lehűlés okozhat gondot

Tovább romolhat a belvízhelyzet a szántóföldeken a következő napokban érkező nagy mennyiségű csapadék miatt, a várható erős lehűlés azonban növényvédelmi szempontból akár előnyös is lehet

- közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hétfőn az MTI-vel. Petőházi Tamás, a NAK szántóföldi növénytermesztési és beszállítóipari osztályelnöke kifejtette, hogy a szántóföldi kultúrák állapota átlagos, az őszi esőzések miatt későn elvetett búzaállományok azonban fejletlenek. Az esős időjárás miatt az ország egyes területein - különösen Kelet-Magyarországon sok helyen belvíz alakult ki. Ez a következő napokban tovább romolhat, ugyanis csütörtökig az Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon akár egy havi (40-50 milliméter) csapadék is hullhat, de máshol is legalább 20 milliméter eső eshet. Az eddigi enyhe idő nem ritkította a kártevőket és kórokozókat, így a hét közepétől várható hideg időjárás növényvédelmi szempontból előnyös lehet - tette hozzá.

Mártonffy Béla, a NAK kertészeti és beszállítóipari osztályelnöke azt emelte ki, hogy a gyümölcsösökben jellemzően nem okoz gondot a rendkívül változékony, nagy hőingadozásokat mutató időjárás. A fák az úgynevezett mélynyugalmi fázis végén vannak, az átmeneti, néhány napos erősebb felmelegedés nem indította meg az élettevékenységüket.

A tavalyi gyenge termés hatására a fák kipihenték magukat, a virágzás jónak ígérkezik, a termelők bíznak abban, hogy a tavalyi, szinte példátlan tavaszi fagykár idén elkerüli őket. A metszések jól haladnak, azonban a csapadékos időjárás hátráltatja a munkálatokat - ismertette.

Kitért arra is, hogy az utóbbi hetek jellemzően borongós, fényszegény időjárása kissé kedvezőtlen volt az áthúzódó üvegházi zöldségkultúráknak, azonban a következő időszakban naposabb időre lehet számítani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.