Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Szeptember 26. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

A számlák 78 százalékát fizetjük időben

A számlák 78 százalékát fizetjük időben

A számlák 78 százalékát fizetik időben a magyarországi ügyfelek, 18 százalékát késve rendezik, 4 százalékát pedig egyáltalán nem fizetik ki, ami megfelel a tavalyi adatoknak

- ismertette a kintlévőség-kezelő vállalatcsoport legújabb kutatásának eredményét Krasznai Tamás, az EOS Magyarország fedezetlen követeléskezelési osztályvezetője szerdán Budapesten.

Magyarország idén 7. alkalommal vett részt az összesen 17 országot érintő kutatásban.

Krasznai Tamás kiemelte: 2019-ben a magyarországi vállalatok átlagosan 37 napos fizetési határidővel számláztak, hasonlóan, mint az elmúlt öt évben. Eközben az európai cégek átlagos fizetési határideje 37 napról 33 napra csökkent.

Ismertetése szerint 2019-ben a számlák 18 százalékát fizették az ügyfelek késedelmesen, ami egy százalékponttal kevesebb a tavaly mért aránynál és megegyezik a kelet-európai átlaggal. Ötéves távlatot vizsgálva egyértelműen javulnak a magyarok fizetési szokásai, ugyanis 2014-ben még csak a számlák 74 százalékát fizették ki időben, és 21 százalékát késedelmesen.

A behajthatatlan követelések 4 százalékos aránya megegyezik a tavalyival, viszont 2014-hez képest jelentős, 2 százalékpontos a javulás.

Az osztályvezető kitért arra, hogy a vállalatok körében a nemfizetésnek és a késedelmes teljesítésnek az okai között első helyen a körbetatozások (53 százalék) szerepelnek. A nemfizető magánszemélyek 68 százaléka átmeneti pénzügyi problémákra hivatkozott, 53 százalékuk teljes fizetésképtelenségre. A szándékos nemfizetést a megkérdezett céges ügyfelek 29 százaléka említette, míg a magánszemély ügyfelek 41 százaléka találkozott a problémával.

Kraszna Tamás szerint az idei kutatás rámutat arra, hogy a magyar ügyfelek fizetési hajlandósága javul, ám a szándékos nemfizetés aránya némileg emelkedett mind az üzleti, mind a magánszemély ügyfelek körében.

Címkék: csekk, fizetés, számla

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.