Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. Február 21. 14:19, hétfő | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

A szabadtéri tüzek legtöbbször megelőzhetőek lennének!

A szabadtéri tüzek legtöbbször megelőzhetőek lennének!

A pápai hivatásos tűzoltók tegnap, a déli óráktól folyamatosan szabadtéri tüzeket oltottak egészen este tizenegy óráig.

Égett a nádas Mezőlak térségében, egy Nagyacsád és Kemeneshőgyész közötti, nehezen járható, tőzeges, lápos területen, a Szélmezei tavaknál. A lángok összesen mintegy nyolcvan hektárt érintettek. Teljesen leégett a területen lévő nádas és száraz fű. A lángokat a pápai, az ajkai és a csornai hivatásos, valamint a pápai önkéntes tűzoltók, összesen huszonheten, körülbelül hat órán át összehangoltan dolgozva fékezték meg. A munkálatokat a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányította. Az egységek munkáját nehezítette az erős szél és hogy a terület egy része csak gyalogosan volt megközelíthető, emiatt több, mint száz méter hosszan kellett a járművektől az oltóvíz helyszínre juttatásáról gondoskodni. A katasztrófavédelem vizsgálatot indított. (Fotók: KMSZ)

Adorjánháza és Celldömölk között, nem messze az előző heti adorjánházi nádastűz helyszínétől ismét égett a nádas és a sás egy erdő nyiladékában. A tűz mintegy tizenöt hektárra terjedt ki. A pápai, az ajkai és a sárvári hivatásos, a celldömölki önkormányzati, valamint a pápai önkéntes tűzoltók, szintén a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett fékezték meg a lángokat. (Fotók: KMSZ)

Pápán, a Besenyő malom úton száz négyzetméteren gaz, avar égett, Döbröntén, a Fő utcában pedig kerti hulladékot kellett oltani a pápai hivatásos tűzoltóknak.

Összehordott szemét gyulladt meg és mintegy ötven négyzetméteren égett a hajmáskéri vasútállomáson. A pétfürdői hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal oltották el a lángokat.

A katasztrófavédelem ismét felhívja a figyelmet arra, hogy a szabadtéri tüzek döntő többségét emberi mulasztás, figyelmetlenség okozza.

A tavaszias és száraz időjárás esetén a kerti munkák részeként végzett zöldhulladék-égetés könnyen kiterjedt szabadtéri tűzhöz vezethet, amely a természeti és épített környezetet jelentősen veszélyezteti. Minden esetben figyelembe kell venni a helyi szabályozásban foglaltakat, hiszen csak kivételesen engedélyezett a szabadtéri égetés, és külön szolgáltatás biztosítja a zöldhulladék elszállítását.

Amennyiben a települési önkormányzat lehetőséget biztosít a zöldhulladék égetésére, alapszabály, hogy a tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni. Már a tűzgyújtás időpontjában álljon rendelkezésre a tűz eloltásához szükséges eszköz, amely lehet akár vödörben, hordóban lévő víz, vagy a kerti locsolótömlő. Egy lapát segítségével könnyen kialakítható a földtakarás, megszüntethető a parázslás. A tűz továbbterjedését legtöbbször a szél okozza, ezért ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni.

A szabadtéren keletkező tüzek másik gyakori oka az eldobott égő cigarettacsikk. A tüzek megelőzése és a természet védelme érdekében kiránduláson, túrázáskor a csikket ne dobják el, gyűjtsék össze megfelelő, nem éghető anyagú, hordozható tárolóban.

Tábortüzet csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad gyújtani, és csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom. Célszerű indulás előtt tájékozódni arról, hogy van-e tűzgyújtási tilalom.

A szabadtéren minden tüzet úgy kell eloltani, hogy ne tudjon visszagyulladni. Ennek érdekében a legjobb módszer, ha vastag föld-, vagy homoktakarással zárjuk el a levegőtől.

Fontos, hogy aki tüzet észlel, haladéktalanul jelezze az egységes segélyhívó 112-es telefonszámon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:18, szombat | Helyi

Később túrják fel a Vásár utcát

Bár április elején azt jelentették be, hogy néhány hét múlva megkezdődik az úttest felbontása és a vízvezetékek cseréje, most mégis úgy döntöttek, hogy a nyári szünetig várnak vele.

2024. Április 20. 08:55, szombat | Helyi

Kis híján megölte a saját édesanyját a Pápa környéki faluban! - Videó

Emberölés bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás egy 39 éves Pápa környéki lakossal szemben.

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk