Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2015. Március 16. 11:37, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

A spanyol királyi családot fenyegető levelet találtak egy feltételezett terrorista sejt vezetőjénél

A spanyol királyi családot fenyegető levelet találtak egy feltételezett terrorista sejt vezetőjénél

A spanyol királyi családot fenyegető levelet találtak egy feltételezett dzsihadista terrorista sejt vezetőjénél Spanyolországban, a férfit és hat társát előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság - számolt be az ügyről spanyol sajtó hétfőn.

A La Razón című napilap bírósági forrásokra hivatkozva közölte: a kézzel írt levélben az állt, hogy VI. Fülöp király "meg fogja tudni, mi a szenvedés, amikor mindkét két lánya a romok alatt lesz".
A férfi azzal védekezett, hogy a levelet az interneten találta és csak lefordította. Ugyanakkor ellene szól, hogy több saját készítésű filmet is találtak nála, amelyek a dzsihadista terrorizmus támogatására buzdítanak.
Az egyiken saját, kétéves fia látható, aki arra a kérdésre, hogy mi lesz ha felnő, így válaszol: "felnőttként dzsihadista szeretnék lenni". Ezután puszikat dob az Iszlám Állam egyik vezetőjének képe felé, amelyet az apja mutat neki a számítógépen. Egy másik videón a most letartóztatott férfi harcművészeti bemutatót tart.
A csoport tagjaira pénteken csaptak le a spanyol hatóságok egy időben négy különböző városban. Barcelonában, Geronában, Ávilában és Ciudad Realban nyolc embert vettek őrizetbe, közülük hetet a bíró már előzetes letartóztatásba helyezett. A hatóságok tavaly nyár óta figyelték őket, dzsihadista propagandát terjesztettek és tagokat toboroztak az Iszlám Állam számára az interneten. Különböző közösségi oldalakon 52 profilt hoztak létre és azon keresztül osztották meg az információkat. Az általuk toborzott tagok között több fiatalkorú is van.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).