Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2023. Szeptember 15. 07:31, péntek | Belföld
Forrás: MTI

A sikeres életmentés után hazaérkeztek a magyar barlangi mentők Törökországból

A sikeres életmentés után hazaérkeztek a magyar barlangi mentők Törökországból

Hazaérkezett a törökországi barlangi mentésben résztvevő mentőcsapat, akiket szállító honvédségi repülőgép pénteken hajnalban landolt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

A mentőcsapat fogadásánál jelen volt Lőrincz Gábor a honvédség szárazföldi parancsnokságának parancsnoka, aki gratulált a magyar mentőcsapat rendkívüli teljesítményéhez.

A földet érést követő sajtótájékoztatón a dandártábornok elmondta, a Magyar Honvédség a felkérés első pillanatától kezdve mindent megtett, hogy segíteni tudja a barlangi mentőszolgálat életmentő munkáját. A honvédség a légierő Airbus A319 típusú repülőgépét a lehető legrövidebb idő alatt felkészítette a mentőcsapat részére.

Lőrincz Gábor hangsúlyozta: "a magyar honvédség mindig segít".

Nyerges Miklós a Magyar Barlangi Mentőszolgálat elnöke, aki személyesen vezette a nagyszabású nemzetközi mentőakciót elmondta, hogy az egyesületük fennállásának 60 éve alatt ilyen nagyszabású akcióban még nem vett részt. Hangsúlyozta, hogy önkénteseik szabadidejükben dolgoznak, semmilyen állami támogatásban nem részesülnek.

Elmondta azt is, hogy 12 nappal korábban reggelizés közben kapta a riasztást. Úgy fogalmazott, hogy szürreális volt a helyzet: "tőlünk több ezer kilométerre egy barlangban ezer méter mélyen valaki belsővérzésben szenved és azonnal küldjünk orvost a helyszínre".

Óriási szervező munka után az első csoport a TEK segítségével jutott a helyszínre, így a riasztástól számított 36 órán belül már lent voltak a sérültnél és elkezdték az ellátását - tette hozzá a mentőszolgálat elnöke.

A magyar csapat érkezése után három napon át még komoly mentőcsapat nem jelent meg, aztán érkezni kezdtek, különböző országokból, végül összesen mintegy kétszázan segítettek - hangzott el.

Zádor Zsófia a barlangi mentőszolgálat orvosa kulcsszerepet játszott a mentőakcióban. A sajtótájékoztatón elmondta, pontosan nem tudta milyen állapotban vár rá a bajbajutott kutató, ezért többféle scenárióval készült. Amikor leszállt a mélybe, a sérültet kivérzett állapotban találta, ezért transzfúziót alkalmazott, valószínűleg ez tartotta életben addig, hogy ki tudjon jönni segítséggel a barlangból. Később kiderült, hogy gyomorfekély okozta a sérült belső vérzését.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat egy héttel ezelőtt indult Törökországba, hogy dél-törökországi Morca-barlangból, 1040 méter mélyről kimentse a bajba került amerikai barlangkutatót.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk