Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. Április 23. 12:57, hétfő | PR

A sikeres beszédtéma titka

A sikeres beszédtéma titka

Ha van rutinod az előadásban, ha nincs, minden esetben megtiszteltetés, ha megkérnek, hogy beszélj valamiről a publikum előtt.

A hátralévő idő függvényében az ember hajlamos először a föld felett lebegni a büszkeségtől, vagy mindenkinek elújságolni azt. Igen ám, de egyszer valaki felteszi a nagy kérdést, hogy nagyon szuper az egész, de miről is fogsz beszélni? A többség ilyenkor pottyan vissza a ralitás talajára, hiszen teljesen jogos a kérdés.

Beszélni, de miről?

Ha meg van adva a téma, az valahol a jobbik eset, hiszen ezen már nem kell gondolkodni, valahol pedig a kevésbé jó, mert nem biztos, hogy elég és megfelelő ismerettel rendelkezel róla, tehát neki kell esni a kutatómunkának. Ha mégis profi vagy benne, akkor nincs is miről beszélni, mivel valószínű szakértője vagy, tehát már csak felépíteni kell a beszédet.

Van a másik eset, amikor szabad kezet kapsz, tehát a Tiéd a témaválasztás joga. Itt kell csak igazán törnöd a fejed, hiszen nehéz megtalálni a számodra tökéletes témát. De nem lehetetlen. Lássuk milyen szempontok segítenek annak meghatározásában, hogy miről beszélj egy előadáson.

1. Milyen a témához való viszonyom?

Praktikus, ha olyan dologról beszélsz, amit jól ismersz, de minimum érdeklődsz iránta. Hiszen miért nehezítenénk meg a dolgunkat egy olyan témával, amiről dunsztunk sincs? Tehát nem fogok az űrkutatásról beszélni, ha még a bolygók naptól való sorrendje is gondot okoz.

Nem kötelező mindent tudni az előadás központi mondanivalójáról, de legyen érdekes és haladja meg a közönség tudását az adott dologról. Itt érdemes átgondolni, hogy a végén, ha feltesznek kérdést, tudsz-e rá válaszolni.

2. Szeretem a témám?

Nem mindegy, hogy mennyire érdekel, szereted, amiről beszélsz. Ha az embert nem érdekli az előadása, akkor az az egészre rányomja a bélyegét és a közönség is unni fogja. Ellenben, ha érdekel, szívesen beszélsz arról, amiről teszed, az látszik az egész testeden, kisugárzásodon. Más lesz a hangszíned, az arcod kipirul és a gesztusaid lelkesedést tükröznek, ami a közönségre is átragad, tehát élvezni fogják azt, profitálnak belőle. Természetesen ezen lehet finomítani megfelelő tréningek segítségével.

3. Kiknek adunk elő?

Nem mindegy a publikum összetétele, hiszen attól is függ, hogy milyen helyen, kiknek és miről beszélsz. Tehát egy csupa divatra éhes nőnek az űrkutatásról beszélni (hogy példánknál maradjunk), nem a legtökéletesebb választás. De minimum nem lesz érdekfeszítő a számukra. Próbálj illeszkedni a közönség vevőképességéhez, próbáld megtudni mire nyitottak, mi érdekli őket. Egy beszédnek az is a lényege, hogy a hallgató tanuljon belőle, ő is élvezze azt.
Ha a fenti szempontokat szem előtt tartod, megpróbálod ötvözni a témaválasztáskor, akkor nyert ügyed van, nem igazán foghatsz mellé. Mindenképp számunkra és a közönség számára is érdekes témával álljunk elő, hiszen csak így lehetünk hiteles előadók a közönség szemében. Ha pedig szeretnél te is profi előadó lenni, bátran fordulj Dr. Prezihez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:31, kedd | PR

Sportcipő a gyerkőcöknek: ezeket a népszerű márkákat érdemes megismerni!

Amikor gyermekeink egészséges testi és szellemi fejlődéséről van szó, alapvető fontosságú, hogy odafigyeljünk az őket körülvevő tényezőkre.

2024. Április 09. 11:23, kedd | PR

A mobil kaszinó appok térnyerése Magyarországon: Kényelem, elérhetőség és biztonság

Az elmúlt években Magyarországon is egyre népszerűbbé váltak a mobil szerencsejáték-alkalmazások.

2024. Április 05. 22:27, péntek | PR

Hogyan legyünk jó gazdik? – Ingyenes oktatóanyagok a kutyatartás kihívásaira

A mai modern világban, ahol a technológiai fejlődés és a gyors élettempó dominál, sokan keresnek menedéket és nyugalmat a természetben, illetve házi kedvencek társaságában.