Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2011. December 18. 00:00, vasárnap | Helyi
Forrás: InfoPápa.hu

A régészek átadták a munkaterületet a kivitelezőnek

A régészek átadták a munkaterületet a kivitelezőnek

Dr. Áldozó Tamás polgármester tartott sajtótájékoztatót, melyen szólt a belvárosi beruházások jelenlegi állapotáról. A Fő térről, a régi városháza és a mozi épületéről.

A régészek átadták a munkaterületet a kivitelezőnek a Fő téren - kezdte sajtótájékoztatóját a polgármester. Mélyépítésben előrehaladottak a munkálatok, már csak a leendő jégpálya helyén - ahol a régészek mostanáig dolgoztak - vannak hátra lényeges közműépítési munkák. A régészek egyébként továbbra is a helyszínen maradnak és felügyelni fogják a téren folyó építkezést. – mondta a polgármester hozzátéve, hogy a projekt befejezésére szánt szeptember 30-i határidő tartható abban az esetben, ha további előre nem várt műszaki problémál nem állnak elő. Jelenleg a legnagyobb kockázatot a régészetileg leginkább kutatott részek visszatömörítése okozhatja. Ha ez nincs szakszerűen megcsinálva, később megsüllyedhet a tér.

Lesz jégpálya!

Sokakat élénken foglalkoztat a jégpálya kérdése. Lesz-e, egyáltalán mi szükség rá? Ezzel kapcsolatban a következőket mondta Áldozó Tamás: A jégpálya a beruházás fontos eleme. Ahhoz, hogy egy beruházás hosszú távon is fenntartható legyen, olyan bevételt generáló attrakciókra van szükség, amelyek biztosítják a bevételeket a fenntartó számára, jelen esetben a város számára. Erre a téli időszakban a megépülő műjégpálya tökéletesen alkalmas lesz. Amikor jó idő van és nincs jégpálya, a terület úgy fog kinézni, mint a tér többi része. Ez csak a téli időszak bekövetkeztével fog megváltozni, ám ekkor sem lesz nehézkes a téren való közlekedés. Eredetileg 1500 m2 terület lett volna erre a célra kialakítva a Grifftől egészen a templomig, ezt azonban a régészeti feltárás eredményei miatt csökkenteni kellett.

Városháza régi épülete

A régi városháza épületegyüttese 70%-os műszaki készültségben van, így a polgármesteri hivatal leendő épületének tavaszi átadását semmi nem veszélyezteti. Az 5-ös épület szerkezetépítési munkálatai is hamarosan befejeződnek, ezzel párhuzamosan zajlanak a burkolatépítési és gépészeti munkái – fogalmazott a polgármester.

Spórolni próbálnak, újabb pályázatot adnak be

A városvezető kitért arra is, hogy a belvárosi beruházások összköltségét igyekeznek folyamatosan felülvizsgálni, és megtakarításokat találni annak költségvetésében. Ennek eredményeként a korábban tervezett 759 millió forintos önrész 700 millió forint alá csökkenthető. - Ez azt jelenti, hogy egyes beruházási elemeket, műszaki tartalmakat elhagyunk vagy csökkentünk, de természetesen ez csak azokra az elemekre lehet igaz, amelyek nem a pályázat támogatott részét képezik, hanem önként vállalt feladatelemek. Lehetőség van további pályázatok benyújtására is, így a december 22-én összeülő képviselőtestület fog dönteni például a csapadékvíz elvezetési pályázat benyújtásáról. Ennek keretében 90%-os támogatottsággal lehetne megépíteni a csapadékvíz elvezetőt a Fő tértől a Tízes malomig. Jelenleg a Várkert felé, az egykori Tapolca medrében folyik el a csapadékvíz a Fő térről, ám mivel nagy, burkolt felület fog keletkezni, ez szakemberek szerint már nem lesz elégséges. Így a Szent István úton is épülhetne egy ilyen zárt csatorna – tájékoztatta a sajtó képviselőit dr. Áldozó Tamás.

A mozi jelenlegi helyzetéről ITT olvashat.


Címkék: fő tér

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 18:27, péntek | Helyi

Itt van a Játékfesztivál szombati fellépője

Lovasi András és Leskovics Gábor közös zenekara ad koncertet a pápai Fő téren!

2024. Április 19. 14:46, péntek | Helyi

Pápán lép fel Miller Zoltán

Miller Zoltán: Az igazi sikert az jelenti, ha képesek vagyunk értékelni mindazt, amit elérünk

2024. Április 19. 13:31, péntek | Helyi

Baleset az új 83-ason Tétnél!

A középső szalagkorlátnak ütközött egy személyautó a 83-as főút Pápa felé vezető oldalán, Tét közelében.