Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. Január 19. 09:18, kedd | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Sz.Zs.), veol.hu

A polgárőr fémhulladék-kereskedő elhagyott bányába hordta a hulladékot

A polgárőr fémhulladék-kereskedő elhagyott bányába hordta a hulladékot

Egy pápai fémhulladék-kereskedéssel foglalkozó vállalkozó társaival illegális helyeken rakott le szennyező anyagokat. Több alkalommal fényhíddal felszerelt polgárőr autóval vitték a szemetet az elhagyott bányába.

A Pápán fémhulladék-telephelyet régóta üzemeltető Sch. Ferenc 2012 április elején elektromos kábeldarabokat szállított el egyik munkatársával, a 38 éves L. Jánossal a cég Volkswagen Transporterével Tapolcafő külterületére. A magaslesről egy vadász távcsövén át észrevette a közeledő fehér teherautót. A tőle 500 méterre lévő akciót ugyan nem látta, de egy idő után füstszagot érzett a levegőben, ami zavarta vadászat közben. Ekkor értesítette a pápai rendőröket, akik rövidesen megjelentek a helyszín közelében, ahonnan már távozott - lekapcsolt lámpákkal - a teherautó, amely menekülni próbált az egyenruhások elől. Utolérték a kocsit, az utasait igazoltatták. A járőrök ezek után megpróbálták megtalálni az égetés helyszínét, ám ez nem sikerült nekik.

Egy évvel később Sch. Ferenc utasítást adott kollégáinak, L. Jánosnak és a szintén pápai, 39 éves V. Bélának, hogy a telephelyen zsákokban elhelyezett háztartási szemetet, hulladékot, járművek műanyag burkolatait, különböző gumidarabokat rakják fel egy Volkswagen típusú teherautóra. A járművet az elsőrendű vádlott vezette Mihályháza külterületére, ahol a régi kavicsbányánál megállt, majd a szállítmányt lepakolták. A kocsival aznap még egyet fordultak, így összesen 15 köbméter vegyes hulladékot és három köbméter gumit, elektronikai cikket, műanyag alkatrészt hagytak a bányában. (Az elsőrendű vádlott, aki akkor már több éve polgárőr volt, gépkocsiját fényhíddal szerelte fel, így követte el az akciót. A történtek után tavaly kizárták a pápai egyesületből - írja a veol.hu)

A következő hónapban a vállalkozó a telephelyére rendelt egy billencs Scania típusú teherautót, amelyet kétszer megraktak, majd ismét a mihályházi bányához hajtottak, ahol összesen 32 köbméter gumidaráléktól és égetett hulladéktól szabadultak meg, csak hogy ne kelljen fizetni a hulladék ártalmatlanításáért. A szállítmányt ez alkalommal V. Béla kísérte. A fenti 32 köbméter hulladékot aztán Sch. Ferenc a büntetőeljárás során a saját költségén elvitette a Győri Közszolg Kft. mezőlaki telephelyére.

Fellebbezés után az ügy a Veszprémi Törvényszék elé került, ahol a vádlottakat társtettesként elkövetett, a hulladék-gazdálkodás rendjének megsértése bűntett miatt ítélték el. Sch. Ferencet 625 ezer forint pénzbüntetéssel sújtották, L. Jánosnak 120 óra, V. Bélának 90 óra közérdekű munkát kell végeznie. A Scania vezetőjét két évre próbára bocsátották a jogerős ítélet szerint.

A fotó illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.

2024. Április 22. 14:55, hétfő | Helyi

Orbán Viktor Nemesgörzsönyben indította el vidéki kampánykörútját

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke; a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott

2024. Április 22. 14:52, hétfő | Helyi

Kormánytisztviselőre támadt egy 20 éves nő

Hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat a Pápai Járási Ügyészség azzal a 20 éves nővel szemben, aki tavaly nyáron a házuk udvarán helyszíni szemlét tartó kormánytisztviselőre támadt Pápán.

2024. Április 22. 14:00, hétfő | Helyi

A város több pontján szedték a szemetet

A Föld napja alkalmából ma a Pápai Médiacentrum felhívására szedték a város több pontján a szemetet, tegnap pedig a Közösen Pápáért Egyesület aktivistái gyűjtötték össze az eldobált hulladékot a belvárosban.