Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Szeptember 25. 14:10, kedd | Külföld
Forrás: MTI

A pitbull terrier és a bandog kutyafajták tartásának betiltását tervezi a szlovák szaktárca

A pitbull terrier és a bandog kutyafajták tartásának betiltását tervezi a szlovák szaktárca

A kutyatenyésztés és -tartás feltételeinek komoly szigorításait, köztük két kutyafajta, a pitbull terrier és bandog tartásának betiltását tervezi a szlovák földművelésügyi tárca - írta saját információkra hivatkozva a Pravda című szlovák független napilap kedden.

A szlovák szaktárca által kidolgozott törvényjavaslat - amely a jövő évtől léphetne hatályba - a pitbull terrier és a bandog tartásának betiltásán kívül 13 további kutyafajta tartásának és tenyésztésének szigorításával is számol. Az elképzelés szerint a szigorítás által érintett 15 kutyafajtát három kategóriába sorolnák.
A "nem kívánatos kutyák" kategóriába sorolt pitbull terrier és bandog fajták tartását és Szlovákiába való behozatalát tiltaná az új jogszabály. A tiltás nem vonatkozna az ilyen fajtájú kutyák már Szlovákiában tartott egyedeire, valamint azokra sem, amelyek márciusig születnek az országban. Az ezt követően született példányokat azonban kötelezően ivartalanítani kellene vagy három hónapos korukig ki kellene őket vinni az ország területéről. A már itt élő példányok tenyésztésének engedélyezését szakvizsgához és külön engedélyhez kötné a törvény, hasonlóképpen, mint a másik két kategóriába sorolt ebekét.
A "veszélyes kutya" kategóriájába azokat az ebeket sorolja a jogszabálytervezet, amelyek "előzetes provokáció nélkül és nem védekezésből" támadtak emberre. Ezek tartása és tenyésztése ugyan továbbra is lehetséges maradna, ám csak a már említett szigorítások mellett. A harmadik, "szigorított tartási feltételű kutyák" kategóriába az ebek 13 fajtáját - köztük az amerikai staffordshire terriert, a brazil filát, az amerikai buldogot és a kaukázusi juhászkutyát - sorolja a törvény. Ezekre is a szigorított tartási feltételek vonatkoznának. A törvényjavaslat alapján mindhárom kategória egyedeire vonatkozna az a korlátozás is, amely szerint azokat közterületen csak felnőtt sétáltathatná, pórázon és szájkosárral.
A szaktárca a törvényjavaslatot, az "utóbbi hónapokban megszaporodott kutyatámadások" eseteivel, valamint az ilyen esetek jövőbeni megelőzésének szükségességével indokolja. A javaslat első fogadtatása vegyes, az önkormányzatok egy része üdvözölte azt, több neves kutyatenyésztő azonban pótcselekvésnek és átgondolatlannak nevezte a javaslatot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).