Városlista
2022. július 2, szombat - Ottó

Hírek

2018. Július 27. 17:34, péntek | Helyi
Forrás: Infopapa.hu (Szalóky Zsolt)

Piaci árusokkal egyeztettek a tervezett Fő téri vásárról

Piaci árusokkal egyeztettek a tervezett Fő téri vásárról

A városvezetés, a piac újjáépítését célzó projekt vezetője és a vásárt üzemeltető Városgondnokság igazgatója várta egyeztető fórumra a piaci árusokat, ma kora délután a Városházán.

A nagy számban megjelent árusokat elsőként Áldozó Tamás polgármester tájékoztatta a jövőben végbemenő változásokról. Elmondta, a pápai önkormányzat 500 millió forintot nyert el egy új vásártér és épület megépítésére. Ez az összeg várhatóan nem lesz elegendő a tervezett munkálatokhoz, számítások szerint mintegy 200 millió forint saját forrást kell a beruházáshoz rendelni, melyből a vásártér környezete is megújul, továbbá parkoló épül a bajvívó térnek nevezett területen. Nagyjából egy éven keresztül, a bontási és építési munkálatok idején nem lesz lehetőség vásár megrendezésére a megszokott helyen. Korábban felmerült az, hogy a várkerti parkoló adjon helyet a piacnak, ám a hely szűke és a parkolóhelyek további csökkenése miatt úgy döntöttek, hogy visszatérnek az évtizedes hagyományhoz és újra vásártér jelleget adnak a Fő térnek. Az árusok elhelyezését a Plébánia soron - számuktól függően - egészen a Türr Gimnáziumig, illetve a Nagytemplom előtt a Korvin utca felé tervezik. Egységes képet szeretnének adni a vásárnak, ezért egyedi árusító kocsikat gyártatnak - mondta el a városvezető. Azoknak, akik a piac épületében üzlethelyiséget béreltek, felajánlják a lehetőséget, hogy a Fő téren, az önkormányzat helyiségeiben folytassák működésüket.

Bakó István, a piac üzemeltetését végző Városgondnokság igazgatója azt mondta, szeretnék, ha egy jól működő, népszerű vásár működne a városban, ennek érdekében csökkentették a helypénzeket és ezeket az árakat a Fő téren is megtartják. Az említett egységes árusító kocsik miatt sem kell az árusoknak a zsebükbe nyúlniuk, hiszen azok beszerzését az önkormányzat finanszírozza.

A jelenlévő árusok nem is a piac ideiglenes helyével kapcsolatban fogalmazták meg kérdéseiket, inkább a helyszínen egyébként be is mutatott kocsik kapcsán alakult ki heves vita. Az egyeztetésre meghívást kapott a kocsik tervezője is, akinek személyesen mondhatták el ötleteiket, javaslataikat a későbbi használóik. A 2,4 x 1,2 méteres kocsik vízhatlan tetővel vannak ellátva, mobilak, könnyen mozgathatók és egymás mellé is építhetők. Az árusok azt kifogásolták, hogy gépjárműveikkel nem maradhatnak a téren, csupán a be- és kipakolás idejére hajthatnak be a területre, illetve azt, hogy a saját sátraikat nem építhetik fel. Kritikai észrevételeiken kívül azonban elvétve sem fogalmaztak meg javaslatokat azzal kapcsolatban, hogy miként alakítsák át a prototípusként bemutatott árusító kocsikat.

Bakó István biztosította a piaci árusokat, hogy minden igényre igyekeznek együtt megoldást találni, hiszen mindkét félnek az az érdeke, hogy jól működjön a piac a város szívében is. Hangsúlyozta, az elképzelés az országban egyedülálló és kifejezetten jól is elsülhet, amennyiben mindenki a megoldásokat keresi.

Rádi Róbert, a piac megújítását célzó projekt menedzseri feladatait ellátó cég ügyvezetője a vásártér megújításának ütemét ismertette. Elmondta, augusztus 31-ig elkészülnek a kiviteli tervek, ezt követően írják ki a közbeszerzési eljárást a kivitelező kiválasztására. Ezzel párhuzamosan megkezdik a piac jelenlegi épületénem bontását, úgy, hogy a még használható elemeit igyekeznek megmenteni és máshol hasznosítani. Az építkezés a tervek szerint novemberben kezdődhet meg és május 31-ig kell elkészülnie az új piacnak. Rádi Róbert hozzátette, ez a dátum valószínűleg néhány hónappal ki fog tolódni, ezért kérvényezni fogják a határidő meghosszabbítását.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 02. 08:37, szombat | Helyi

Elfújta a szél - Elmaradt a Bagossy Brothers Company koncertje

A viharos erejű szél miatt a REND Fesztivál szervezői úgy döntöttek, hogy a zenekar és a közönség biztonsága érdekében nem tartják meg a koncertet.

2022. Július 01. 12:48, péntek | Helyi

Több súlyos bűncselekményt is elkövetett a férfi, a rendőrök eljárást indítottak ellene

A Pápai Rendőrkapitányság befejezte az ügyben folytatott vizsgálatot.

2022. Június 30. 17:30, csütörtök | Helyi

Idén is cirkuszjeggyel jutalmazza a kitűnő tanulókat a Fővárosi Nagycirkusz

A tanévet kitűnő eredménnyel záró általános iskolás diákoknak a Fővárosi Nagycirkusz ingyenes belépőjegyet biztosít nyári előadásai valamelyikére. A Kitűnő Tanuló Program kuponjai szeptember 18-ig válthatók be.

2022. Június 30. 10:11, csütörtök | Helyi

Több ezer embert várnak a hétvégi REND Fesztiválra

A Dunántúl egész területéről érkeznek látogatók Pápára, de minden helyi érdeklődőt is szeretettel várnak a szervezők az egyébként ingyenesen látogatható programokra.