Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Június 26. 07:12, vasárnap | Helyi
Forrás: Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei - Könyvtár

A papír már bizonyított – a régi könyvek dicsérete

A papír már bizonyított – a régi könyvek dicsérete

A papír már bizonyított címmel nyílt kiállítás a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek Könyvtárában a Múzeumok Éjszakáján.

A tárlat célja, hogy kultúrtörténeti ritkaságokat tárjanak a látogatók elé, ily módon is bizonyítva, hogy a könyv időtálló adathordozó - írja facebook oldalán a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei - Könyvtár.

Köntös László gyűjteményi igazgató adott címet a kiállításnak, hisz mint mondta, két kultúra határán állunk: a tartalmak továbbörökítése korábban papíron történt, ma pedig már különféle adathordozókon. A papír alapú kultúra már bizonyított, mondta, s a kiállításnak köszönhetően megmerítkezhetünk ebben a bizonyosságban, ráébredhetünk a nyomtatott szó évszázadokon átívelő erejére, tette hozzá, Mezei Zsolt, a gyűjteményi könyvtár korábbi vezetője válogatta ki a tárlat köteteit. Mint mondta, mintegy negyven dokumentumot helyeztek el a tárlókban. A kollégákkal igyekeztek átfogó képet adni a gyűjteményi könyvtár régi könyves állományából, szerencsére nagyon gazdag a rendelkezésre álló anyag. Régi könyvnek az 1800. december 31. előtt megjelent könyveket nevezzük, s a tárlat gerincét valóban ebből a korból származó kötetek adják.

Azért persze akad kivétel, hisz van két kézzel írott kiállítási darab is: az egyik a Vatikáni Kódex nemes másolata, a másik pedig egy 1450 körül készült német nyelvű imádságos könyv. Az idővonalon a másik irányba haladva is átlépi a tárlat a régi könyves korszakot: az 1813-ban megjelent Mondolat című röpirat is látható itt, ez egy híres gúnyirat volt a nyelvújítás ellen.

Természetesen több Biblia is került a tárlókba, de Mezei Zsolt elmondta, hogy a személyes kedvence egy ősnyomtatvány a 15. század végéről, gyönyörű iniciálékkal.

A Múzeumok Éjszakáján a gyűjteményi könyvtárban az érdeklődők megtekinthették az Egy nevezetes nap emlékei és a Munkában az egykori Főiskola Nyomda sajtógépe című állandó kiállításokat is és lehetőség volt nyomtatásra: a Nemzeti dal vagy a Tolvaj huszár című Petőfi-verset vihették haza emlékbe a látogatók.

Fotó:Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei - Könyvtár

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 19:31, kedd | Helyi

Több diák torokkaparást, köhögést tapasztalt a Türr Gimnáziumban

A tegnapi napon a Türr István Gimnázium Csáky László utca felőli egyik tantermében többen torokkaparása, köhögésre panaszkodtak, és a tünetek ma délelőtt sem enyhültek.

2024. Április 23. 18:42, kedd | Helyi

Grőber Attila: A nyugdíjas egyesület vezetője hívta-e a nyugdíjasokat, a személyi számukat kérve?

A hírek szerint történtek ilyen hívások, Baán Éva korábban azt nyilatkozta, hogy az egyesület nevében telefonáltak. Az ellenzéki politikust azonban megkeresték azzal, hogy Baán Éva hívta fel őket az adategyeztetés miatt.

2024. Április 23. 12:09, kedd | Helyi

A nyugdíjas egyesület nevében telefonálnak Pápán, ne adja meg a személyes adatait

Több olvasónk is felhívta a figyelmünket arra, hogy a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete nevében telefonon kérik tőlük a személyes adataikat, köztük a személyi számukat.

2024. Április 22. 15:32, hétfő | Helyi

Megkezdték az idei kátyúzást Pápán

Számos úthiba van a városban, a mostani munkálatok során 500 négyzetméteren újul meg a burkolat.