Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2020. Október 22. 09:04, csütörtök | Helyi
Forrás: Elsősorban Pápai Városbarát Egylet

A pápai munkástanácsokra emlékeztek

A pápai munkástanácsokra emlékeztek

A pápai Esterházy-kastélynál, a Petőfi-szobor mögött több mint harminc éve álló kopjafánál rótta le tiszteletét a közelgő nemzeti ünnep alkalmából az Elsősorban pápai Városbarát Egylet (EpVE) kis főhajtó küldöttsége 2020. október 22-én. Horváth Lászlóné egyleti önkéntes a „Himnusz a békéről” című Radnóti Miklós-verset mondta el, Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő Vajda Péter szabadságról szóló gondolatait osztotta meg, majd röviden szólt a megjelentekhez. Mint mondta, nem az idei az első alkalom, hogy eljönnek ide koszorút, virágot, mécsest hozni az EpVE önkéntesei. Idén valójában a néhai pápai munkástanácsok tagjaira kívántak emlékezni-emlékeztetni a korszakot átélő, idősb egyleti önkéntes hölgyek kezdeményezésére. Máig kevés szó esik az ’56-os munkástanácsokról, pedig azok az üzemek irányítását átvéve a revolúció támaszai voltak, és egyes munkástanácsok a bukás után is még jó ideig kitartottak.

Pápán a Textilgyárban, az Elekthermax Vállalatnál, a Húsipari Vállalatnál, a Magasbakonyi Állami Erdőgazdaságnál, a Pápai Nyomdavállalatnál, a Pápai Sütőipari Vállalatnál, a Veszprém megyei Tanács Bánya és Építőanyagipari Egyesülésénél, a Pápai Községgazdálkodási Vállalatnál, a Pápa Városi-Járási Földművesszövetkezetnél, a Gépjavító Vállalatnál, a 64-es Autóközlekedési Vállalat Pápai Kirendeltségénél, s a helyi Vasútnál is működött munkástanács, de helyi Pedagógus Munkástanács is létezett. A felsoroltak közül talán a legaktívabbnak a textilgyári bizonyult. Amikor a Központi Munkástanács megszűnt, s a vezetőket letartóztatták, akkor az országos sztrájk pápai fellegvára a Pápai Textilgyár volt, melynek állásfoglalásai a többi pápai üzemet is befolyásolták. 1956. december 11-én is még nagygyűlésre került sor a „textilben”; tehát az itteni munkásság jó ideig nem tágított. Kerecsényi Zoltán elolvasásra ajánlotta Mészáros Gyula „Az 1956-os forradalom eseményei Pápán és környékén” című kötetét, mely közel két évtizede, a városi könyvtár gondozásában látott napvilágot, s amiből érdekes részletek tudhatók meg a hatvannégy esztendeje történt pápai dolgokról, így a pápai munkástanácsokról is. Mint nyilatkozta, ő is ennek a könyvnek köszönhetően tudta meg azt, hogy nagyapjának öccse a textilgyári munkástanács aktív tagja volt, akit forradalmi ténykedéséért meghurcoltak, internáltak.

A résztvevők arról is megemlékeztek, hogy idén kerek harminc esztendeje, hogy az ’56-os munkástanácsok örököseként újjáalakult a munkástanácsi mozgalom hazánkban, ráadásul először Pápától nem messze, a Herendi Porcelángyárban, az akkori neves veszprémi ügyvéd, későbbi belügyminiszter, Horváth Balázs segítségével. Ezt követően sorra alakultak munkástanácsok az ország más részein is.

A szerény emlékalkalom végén, az EpVE Vajda Péter Emlékprojektje keretében meghirdetett „Vajda Péter és kora” ifjúsági honismereti-műveltségi vetélkedővel kapcsolatosan Varga Rita társ-fővédnök, vanyolai polgármester tájékoztatásul osztotta meg, hogy a jelentkezési határidőt 2020. november 1. helyett december 1-ig meghosszabbítják. Tehát az új időpontra várják a Pápa, Pápa környéki általános iskolás felső tagozatos, illetve középiskolás korosztályú, háromfős diákcsapatok nevezését a városi könyvtár honlapján elhelyezett feladatlapok megoldásán keresztül.

(Forrás: EpVE-Hírlevél,
fotók: EpVE)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 14:26, péntek | Helyi

Számszeríjjal fenyegetőzött Pápateszéren, elfogta a TEK

Mint arról korábban beszámoltunk, tegnap jelentős rendőri akció zajlott a Pápa környéki településen.

2024. Április 25. 20:26, csütörtök | Helyi

Grőber Attila: Az Adatvédelmi Hatósághoz fordulnak az érintettek

A választópolgárok azonosításához használatos személyi számot és lakcím adatokat kért valaki az egyesület nevében az érintettektől, akik az adatvédelmi hatósághoz fordulnak - mondta el a politikus.

2024. Április 25. 18:20, csütörtök | Helyi

Fegyverrel fenyegette a mentősöket egy ember Pápateszéren, kivonult a TEK

Az eset ma délután történt, a települést egy időre le is zárták a hatóságok.